tisdag 13 november 2012

Tyra - Nordisk Jaktchampion

                                    
                                   NORDJ(d)CH NJ(d)CH SEJ(d)CH FINJ(d)CH SE VCH

Igår blev med ett första pris drevprov i Norge, Holmestrand Tyra nordisk jaktchampion. Officiellt blir det när protokoll är registrerat i Norska Kennelklubben och jag ansöker om championatet här i Sverige.


Nu har flera undrat vart vår tur gick i helgen..... Vi åkte i lördags till våra vänner norr om Oslo, Jevnaker. Det var inget vidare väder när vi anlände och det höll i sig hela söndagen. Regn, regn bara regn. Jag som hade förhoppning om att kunna ta lite bilder från det vackra Norge. På kvällen blev det plötsligt ett ljus som vi reagerade på......


                                  
                                                Regn, regn, regn, regn
Vi hann även med ett besök hos Aylas uppfödare vilket var trevligt. Det var som att Ayla kände igen sig och även "joremor" som hjälpte henne till världen. Jag tror säkert att hundar minns röster och lukter från valpåldern.


Igår morse var det upp tidigt för att åka ner till Holmestrand som ligger sydväst om Oslo. Vestfold-Buskerud taxklubb stod för drevproven i två dagar. Våra vänner som båda är domare skulle även döma dessa dagar. Det var klart väder och solen hade inte gått upp ännu när vi anlände.                                  En snabb bild av morgonen där inte fokus hann med....

                                                 
Det var en snabb genomgång för domare och deltagare och lottning gjorde att jag skulle dömas av vår vän R-E. Han skulle döma två hundar och det skulle lottas vem som skulle starta först. Jag hade tur att dra första start. Det hade blivit en väldigt sen hemresa annars för oss.
Det hade varit lite frysgrader under natten så jag var lite orolig för vittringen. Vi åkte iväg till provmarken. Komissarien var med oss och även en tjej som ville se och lära.


                                                        Tyra släpptes in i planteringen

Tyra sökte ut några rundor. Verkade lite seg men efter ett tag kom väckskall. GPS visade att något var på gång. Hon hade dragit iväg några 100 m och vi gick uppåt kullarna....
Vi gick upp på höjden för att lyssna. Hörbarheten var dålig då det var väldigt kuperat och vinden tog skallet bort från oss. När vi sedan hörde henne var det fullt drev.

                              
                                                       Domaren R-E försöker lyssna


Drevet drog iväg hela tiden och vi försökte gå efter......kommissarien Rune ledde oss genom terrängen. Ja det var ju Norge det här....lite mer kuperat än vad man är van vid. Det gick uppochner hela tiden. Drevet gick runt och kom tillbaka och då hade ju Rune flyttat på oss.....vilket han skrattade lite åt.

Det drog iväg över en plöjd åker vilket inte är så vanligt att rådjuren går över. Nog gjorde de det denna gången och mot en bäck. Tyra stannade men letade reda på de rådjur som inte hoppade över. Ibland gör rådjur så att de ställer av sina familj och drar hundens uppmärksamhet på dem själva. Tyra lurar man inte. Efter 3 timmars drev kunde vi till slut avbryta Tyras drev.
När man dömer drevprov så måste man höra hunden för att få drevtiden. Nu hade vi svårt att höra henne tidvis och tiden blev 60 min vilket är ett första pris. Men vi visste ju att hon drivit hela tiden, alltså 3 tim.  Man ger upp till 6 poäng i 10 olika egenskaper som till exempel skall, sök, drevsäkerhet, samarbete, lydnad, jaktlust.
Det ger sedan poängen. Efter dagens kollegium kommer Tyras poäng att fastställas.


Det var frostigt hela förmiddagen i de skuggiga områden. Där borta är Tyra säger kommissarien.En höjd vi stod på. Det var svår terräng att gå i. En och annan skogsväg fanns men när man skulle ner var det stenigt och svårt att ta sig ner.


En glad matte som precis fått fatt i Tyra. Tyvärr är bilden suddig men inte så lätt när andra skall ta och inte vana med kameran. Jag hade hoppats att få lite mer bilder och en filmsekvens men det var fullt sjå att förflytta sig uppochner. Tyra var för långt bort för en bra filmsekvens dessvärre.

Det var en vacker dag men vi var glada att kunna åka hemåt. Vi tog en vägfärja och jag kunde ta lite bilder i väntan på att den skulle komma.

Det var tyvärr en snabb Norge resa men vi är så glada att det gick bra. Vi har ju vänner i Norge så det blir fler turer dit och kanske då med bättre väder och även tid för foto.43 kommentarer:

 1. Stort grattis till championatet. Det är stort!
  Fina bilder du presenterar trots lite dåligt väder. Ser dock att ni fick en del av det vackra norska ljuset/brita

  SvaraRadera
 2. Grattis!! Så himla roligt :) Kul att se bilder därifrån också, även om jag förstår att första prio var provet o inte fotandet :) Ha det!

  SvaraRadera
 3. Gratulerer med Championatet !
  Dere var jo heldige med været på mandagen. Det var også her sol og blå himmel :)

  SvaraRadera
 4. Ja jäklar Majsan =) STORT GRATTIS TILL ER. Oj vad kul =)

  SvaraRadera
 5. Jättegrattis! Det är stort! Bra jobbat! :-)

  SvaraRadera
 6. Congratulations.!!! Well done to you both, a hard frost, cool day, and lovely photos and words to explain to us all. Greetings from Jean.

  SvaraRadera
 7. congratulations! way to go, tyra!

  SvaraRadera
 8. GRATTIS - GRATTIS - GRATTIS!!! :-D Vad kul att det gick så bra för Tyra - härlig titel hon kan stoltsera med fram över! :-) Det är hon som är mamma till Trym och Vilja väl, eller minns jag fel...?

  Norge är fantastiskt vackert - men jag har mest bara sett det på bild... Har bara varit där en enda gång. Men måste bara dit igen och få se mer (mycket mer!) av den fina naturen. :-)

  Här hade vi besök av ett vildsvin igårkväll på åteln bakom huset. Men det satt ju ingen jägare på pass, så det är bara till att hoppas på ett nytt besök någon gång när det gör det...

  SvaraRadera
 9. Gratulerer med championatet. riktig bra hund Tyra. Litt mye vind tydligvis, men sånn er det. 3 timer drev er superbra.En lang resa, men med championatet i boks var det vel intet problem med returen. riktig fin hund også.

  SvaraRadera
 10. Hei
  Gratulerer så mye med det nordiske championatet.

  SvaraRadera
 11. Gratulerer så mye, dette er jo kjempebra :-)
  Har lite å si at det ble få bilder når Tyra gjorde det så bra. Jeg syns nå ihvertfall at det bildet av soloppgangen ble fint, selv om fokusen ikke hang med :-)
  Været i Norge er lite å skryte av for tiden, regn og rundt null grader...ihvertfall her hvor jeg bor.

  Ha en flott dag videre..

  SvaraRadera
 12. Så morro! Gratulerer så mye! Stolt hund også:)

  SvaraRadera
 13. Geweldige serie is dit erg mooie foto's.
  groetjes Herman,

  SvaraRadera
 14. - Halloj på Höglandet.
  - Man får gratulera så mycket !
  Inte för att jag förstår så mycket av det. Vi har ju
  inte några sådana tävlingar i kattbranchen...:o)
  - Ha en fortsatt bra dag !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida....:o)

  SvaraRadera
 15. Ik heb weer erg genoten van je tocht door Noorwegen dank je wel lieve groetjes Danielle

  SvaraRadera
 16. Congratulations on the championship, you've got a great dog.
  You live in a beautiful country, the third picture is super.

  SvaraRadera
 17. Lindsjö: enhorabuena por el blog tan bonito que tienes. Me gustan mucho tus perros y tu actividad. Buenas fotos. Un saludo.

  SvaraRadera
 18. Grattis till Tyra och aven till er som tranar henne. This was a very interesting post. I enjoyed it a lot. What great dogs you have. I know you must spend a lot of time training them. Kram!

  SvaraRadera
 19. Ig jaktchampionår blev med ett första pris drevprov i Norge, Holmestrand Tyra nordisk

  Bra gjort, grattis med första pris.
  Vackra bilder This is njuter av det.


  Groetjes Tinie

  SvaraRadera
 20. Congrats! Such a beautiful dog! I also had 2 of these dogs! Sadly they have died with 10 years.
  Greetings Crissi

  SvaraRadera
 21. Hej! Många fantastiska bilder du har tagit. Jag hittar inget bra sätt att kontakta dig på så jag försöker med en kommentar här.

  Jag är en musikskapare som har startat en kanal på youtube. Jag har en komposition som handlar om skogsrået och jag vill förmedla värdet av att respektera och vörda naturen. När jag sökte efter bilder till en video hittade jag din blogg. Jag skulle gärna vilja använda dina bilder i min video eftersom de är naturnära och äkta och du har tagit många fantastiska bilder. Är det ok? Självklart länkar jag gärna till både din blogg och din youtubekanal.

  Min kanal på youtube är StoneflowerChannel om du vill se vad jag gjort innan men det finns inte mycket där än. Svara gärna under Kommentarer på min youtubesida. Jag skrev samma meddelande under Kommentarer på din youtubesida men det är ju inte varje dag man kollar där om man inte är megakändis på youtube :)

  SvaraRadera
 22. Stort grattis till utmärkelsen! Bra jobbat av både matte och vovven :)
  Ha fortsatt fin vecka /Bea

  SvaraRadera
 23. Beautiful pictures of everything.

  SvaraRadera
 24. auch von mir Gratulation...
  Grüsse Frank

  SvaraRadera
 25. Mycket intressant att få ta del av rådjurens trixande för att lura hund (och kanske jägare). Sen ett stort grattis till utmärkelsen, förstår att det ligger mycket arbete bakom en sådan titel. Norge, jo dit skulle man kanske åka lite oftare... / Deerhunter

  SvaraRadera
 26. Himmel så kul och tänk att du bara var 20 mil ifrån mig.
  Vilket inlägg så bra och fast det var kasst väder så har du ju fått till en massa bilder i alla fall. Pussa lilla Tyyra på nosen och gratta till bedriften.
  ha det toppen och du du är ju jättesöt på bilden.
  Kramizzzzzzz

  SvaraRadera
 27. Congratulations! That's awesome! Beautiful photos! That sky shot is gorgeous!

  SvaraRadera
 28. Stor grattis till dig och Tyra!

  SvaraRadera
 29. Tack för din söta kommentar på min blogg, jag vet att du bor i Sverige, men med svaret till dig i sinnet som var i ditt land.

  SvaraRadera
 30. Hej. Grattis till förstspriset och du fick med dig ett gäng fina bilder oxå från underbara Norge. Hökuggla idag mitt på dagen vid Vakömyr, Älmhults kommun på ön mitt ute på myren. Kanske nära dig? // Urban

  SvaraRadera
 31. How very nice of you dog champion has become so congratulations :-) Photo 9 where you and your dog emt state is a very nice photo :-)

  Also I find beautiful photo 3. What one beautiful sky say! Awesome! Also your last pictures of the landscapes may I really like it.

  Very nice blog.

  SvaraRadera
 32. Ett riktigt STORT grattis!!!!!! Jag vet vilket arbete det ligger bakom att "bara" få till en jaktchampion, men att få en Nordisk....Hatten av till dig och Tyra ♥ Idag hade jag en lyckad dag i skogen...ha en fina kväll och njut av din framgång ♥

  SvaraRadera
 33. I hope Tyra is OK. And that she didn't get hurt. I guess they can overdo it too. Let me know how she is next week. Kram till dig och Tyra.

  SvaraRadera
 34. Hej-Hej! Inga nya inlägg här betyder förhoppningsvis att det är så fullt upp ute i skogen och på jaktpassen, att du helt enkelt inte har hunnit med bloggen!? :-)

  Hoppas ni äntligen ha fått ha lite jaktlycka angående älgarna!!

  Ha det fint! :-)

  SvaraRadera
 35. Ett stort grattis:)
  och en applåd för dina vackra bilder som du visar upp här :)
  kram:)

  SvaraRadera
 36. Hm vet inte om min kommentar kom med?

  SvaraRadera
 37. Stort grattis, de var inte dåligt!

  SvaraRadera
 38. My congrats to Tyra! Enjoyed your pix from Norway! :)

  SvaraRadera