söndag 8 juli 2012

Översvämning

Min kamera fungerar. Jag fick hjälp av Arnhild http://arnhildsfoto.blogspot.se/. Jag hade kommit åt exponeringsknappen, den stod på +3. Inte konstigt att det var ljusa bilder. Orutin och inte läst på allt i handboken får man skylla på. Borde ha sett det. Så det blev lite bilder i helgen ändå.

Men vi vaknade idag till ett regnande utan dess like. Det vräkte ner. Framåt förmiddagen slutade det och vi kunde mäta 70 mm. Det var så blött. Det plaskade i hela trädgården när vi gick runt.  På eftermiddagen skulle sambon gå ner i källaren för att hämta en dricka. Det är en liten källare där hydroforen står och lite förvaringsutrymme. Källardörren hade vatten 50 cm upp. Vi hade inte en länspump och ingen av grannarna heller. Jag åkte in till staden och köpte en. Vår grusväg var översvämmade på flera ställen. På väg in till staden var det vatten överallt. Jag har aldrig varit med om något sådant här hemma.

Vi kunde få ut allt vatten till slut. Men det hade inte regnat in utan vattnet hade kommit upp ur avloppsbrunnen i källaren. Den rinner ut i jorden. Som tur gick motorn igång till hydroforen och vi kan få vatten in i huset. Nu gäller det att få det torrt. Det mesta är sten och betong. Tur att det blev så lindrigt ändå.
Så här såg det ut på flera ställen på väg in till staden


Ankdammen i byn en bit bort var översvämmad och fikahuset hade vatten runt omDe här små undrade nog vad som hänt


Det var en härlig kväll, varmt med kvällsol. Vi tog en promenad med hundarna och jag tog en sväng ner till sjön för att se solen gå ner.

31 kommentarer:

 1. Så vackra bilder gillade ankbilden mycke , men översvämmning USCH , hoppas att ni får ordning och källaren torr fort , såg att det är hemskt på många ställen .. Ha det så bra det går och hoppas att regnet slutar att ösa ner // Nitas

  SvaraRadera
 2. glad you got the camera working! and wow, you really did get a lot of water! you made me laugh earlier about the dogs crossing their legs to not go outside in the rain. glad you were able to get a pump for the basement. your sunset photo is wonderful!

  SvaraRadera
 3. Hei:)
  Det siste bildet var kjempefint.
  Men huff så mye regn dere har fått, leste på nyhetene at det var mye regn i Sverige, men trodde ikke det var så ille...håper dere får tømt kjelleren og at det ikke blir store skader...
  Ha en fin uke:-)

  Anne

  SvaraRadera
 4. Those babies are adorable. I'm so glad you are OK, but what a lot of extra work for you guys. That's a lot of rain so fast. Take care.

  SvaraRadera
 5. Godt å se at kameraet ditt er i orden igjen ;) men herregud så mye vann!! Lurer på om vi får lignende tilstander her også, for det regner i ett sett.

  SvaraRadera
 6. I have a satellite. I also have an old computer that's slow in itself. Mine broke last year and a friend of mine gave me hers. I will get mine fixed, but again, something I have been lazy about. I love the sunset over the Swedish lake. Do you like my new photo? It still comes out too dark, but at least now I have the same picture when I sign up to follow someone and when I leave a comment. They were two different ones before, so now it's less confusing. I have forgotten my Swedish temporarily. Hope this is OK.

  SvaraRadera
 7. so much water, and the little ducklings are safe,Glad you managed to pump out the basement.Lovely photos of the water in the paddock. Cheers from Jean

  SvaraRadera
 8. Så skönt med din kamera. Det här med alla knappar och finesser. Tur att det finns bloggvänner som känner igen problematiken, Tänkte på dig när de pratade om skyfallet på nyheterna.. Inte roligt alls, stora skador blir det.
  Den sista bilden blir som balsam på såren efter allt vatten som ställer till oreda.
  var till en liten tjärn i ett av våra naturreservat. Det var svårt att göra någon bra bild. Fantastiskt vackert men svårt att komponera och visa omvärlden på skönheten. Nu var vädret småregnigt, ingen struktur i himlen. Tio mil dit, men värt en ny vända en dag med bättre väder/brita

  SvaraRadera
 9. Tänk vad elände allt vatten kan göra fast det gör ju sig bra på bild ,nu har vi äntligen fått vatten i vår torra värld ,kram Nette

  SvaraRadera
 10. Fy vad regn kan ställa till med! Vi både såg och hörde på nyheterna igår om de stora regnmassorna som kommit i Småland. Tror det var Målilla som fått 112 mm! Inget kul det ni råkat ut för heller.
  Solnedgångsbilden var jättefin och intressant att se regnbilderna.
  Hoppas ni slipper mer regn nu! Kram Pia

  SvaraRadera
 11. Vissa delar av Småland har verkligen fått regn så det räcker och blir över flera gånger om! Hua... Hoppas ni har lyckats torrlägga er källare igen!? Vatten är ett obehagligt material att ha på fel ställe... :-I Vi bor precis intill en liten å, och ibland undrar man ju vad som skulle hända om det blev såna skyfall här, eller ovanströms... Översvämningar på tomten har vi ju haft några gånger - men än så länge har vi inte fått in nåt vatten i huset av den aldeningen. Och det hoppas jag innerligt att vi ska slippa i fortsättningen också, men onekligen har ju vädret blivit mer nyckfullt på senare år.

  Nu när du har lärt dej exponeringskompenstationen så ska du se att du kommer att använda den finessen massor när du fotar framöver! :-D Jag tycker iallafall att det är en väldigt bra och användbar finess när jag fotar i Av- eller Tv-läget. :-)

  SvaraRadera
 12. Good that your camera is working again, so much water.
  Glad you could work with a pump.
  The sun is really beautiful picture.
  Greetings Irma

  SvaraRadera
 13. Sorry about your basement! Stunning pictures for sure!

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Skönt att det var ganska så lindrigt för er med översvämningen. Det kan ju bli otroliga skador och vilket "onödigt" mer arbete (för att inte tala på kostnader). Skönt som sagt och härligt att det bara var att ratta lite på en knapp så blev kameran "pigg" också.
  Fina bilder från vattenkaoset.
  Ha det gott
  /Ingemar

  SvaraRadera
 15. Hope the water has not done too much damage.

  Lovely shots of the sun over the water.

  SvaraRadera
 16. Det var ju jätte bra att du fick hjälp med din kamera :)
  Ja Jisses .. som det har regnat .. igår fick vi 25mm på en timme..men idag har vi haft underbart väder .
  Det var häftiga bilder och de små ungarna var ju bara så himla gulliga :)
  kram

  SvaraRadera
 17. Det va hiskeligt va vatten!

  SvaraRadera
 18. wat een water overlast hebben jullie gehad daar.
  dat is vervelend wel mooie foto's vooral de laatste.
  groetjes Herman,

  SvaraRadera
 19. Jag är djupt imponerad över ditt lugn, att så sakligt och utan kameradarr återberätta dina öden! Vet inte vad jag själv skulle gjort i din situation, men det sista vore nog att ta promenaden ner till sjön med dess f-e vatten. Lite tröst i alla fall att kameran fungerar. Ibland kan det bara bli för mycket av dåliga ting. / Deerhunter

  SvaraRadera
 20. Godt å høre at både hus og kamera er i godt behold!! Passende bilder av siste dagers sommervær :-)
  Rune

  SvaraRadera
 21. Ja fy vad det verkar ha regnat nere hos er!! Inget roligt när det svämmar över i husen....Jättefin bild på solnedgången!! och vilken tur med kameran :)

  SvaraRadera
 22. Vilken tur att det inte var fel på kameran för det kan bli dyrt om man inte har försäkring eller garanti fast det har du säkert..
  Stackare så mycket vatten ni har fått.Vi har klarat oss peppar, peppar ta i trä.
  Tusen miljoner tack för alla dina goa kommentarer hos mig fast jag inte har hunnit skriva hos dig.
  Hoppas att det blir mer tid denna veckan.
  Den sista bilden är helt makalöst vacker.
  Kramizzzar i massor

  SvaraRadera
 23. Bra att ni har en pump, det kanske blir mer att pumpa. Hoppas att det går bra. Fina bilder fick du i alla fall:-)

  SvaraRadera
 24. - Halloj på Höglandet.
  - Ja vilket oväder. Men här klarade vi oss med "bara" 35-40mm.
  - Så skönt att det löste sig med kameran.
  - Ha en fortsatt bra dag !!!
  Hälsar Henning och blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 25. Hej igen .. Idag har vi full fart från ovan .. regnet bara öser ner nu igen
  Svar: Jag använder mitt Canon 55/250 objektiv ..det använder jag jämt :)
  Jag var nog mellan 5 och åtta meter från den lilla räven just då
  kram :)

  SvaraRadera
 26. Va gott att kameran funkar..jo nog har jag gjort samma fadäs..ska försöka ta mej ner till våra vatten för att se vad som hänt..ha det..Maria

  SvaraRadera
 27. Halo igjen
  Oh, hva det er vann hos deg. Har du kjøpt deg våtdrakt?
  Her var det jo flotte bilder i naturen. Ikke bra i kjeller nei.
  Jeg har nå vært to uker på sommerstugan i Värmland med mest regn.
  Natt til lørdag trodde jeg vil skulle regne helt bort.
  Kommer noen bilder herfra litt etter litt.
  Ha en litt mindre våt dag.
  Kram Karin

  SvaraRadera
 28. I hope that your house get dry quickly. We had a lot of problems with mold growing after the Irene storm last August and had to go through expensive renovation.

  SvaraRadera
 29. I hope that your house get dry quickly. We had a lot of problems with mold growing after the Irene storm last August and had to go through expensive renovation.

  SvaraRadera
 30. Hej!
  Oj, oj, vilket elände mad vattenmassorna! Hoppas det ordnade upp sig utan större katastrofer!
  Skönt att det inte var större fel på kameran!
  Må gott/ bea

  SvaraRadera
 31. Vann er jo fint og fotografere, men... Godt kamera er ok igjen!

  :)

  SvaraRadera