fredag 20 juli 2012

Älg levande och död

Tänkte visa lite bilder från älgtjuren i rapsåkern som jag sett i veckan igen. Han verkar komma till samma ställe.
Nu hade jag turen att han blev mätt på rapsen och gick från fältet. Han repade lite blad i stället från buskarna på slänten.
Men...det kom en ormvråk flygandes över hans huvud och satte sig i en björkbuske framför honom. Det såg så roligt ut när han såg ormvråken. Öronen på helspänn. Men han brydde sig inte om ormvråken. Åt lite till för att sedan försvinna in i skogen.

Hoppas man ser ormvråken här, brunt på björkbusken som älgen tittar på. Det var ju rätt långt håll och jag har beskärt bilden.Idag ringde en jaktkamrat som var ute vid jaktmarken för att kolla till bockpass inför jakten som startar den 16 aug på råbock. Det låg en död älgkalv vid vägkanten på skogsvägen.. Då jag är en av jaktledarna så var det att åka ner och titta till det. Tur att man var hemma idag.

Jo mycket riktigt...det var en kvigkalv. Hon var inte skadad på något vis. Jag kontrollerade och inga ben var brutna. Man såg inga teckan till vad som kunde ha hänt. Då det varit mystisk älgdöd på Öland och älgar som haft virus så blir man ju fundersam. Hon hade säkert bara legat där sedan tidig morgon. Det var inga flugor direkt på henne men hon hade stelnat.
Jag lade henne i en säck med hjälp av jaktkamraten. De väger ändå en del fast de är små ännu.
Vad skulle jag göra nu? Jag ringde runt och kom till Anders som är projektledare i Kronobergs län för älgforskningen som är här. Han hade ingen märkt älgko i vårt område. Man skall ringa polisen vilket jag gjorde. På icke jaktsäsong är fallvilt statens egendom. Gjorde en anmälan. RIngde SVA (Statens Vetrinärmedicinska Anstalt). De ville kanske ha kalven.
Jo, de ville ha kalven då den verkar dött oförklarligt och kartlägger kalvar som gör så. Det var lite svårt att få ner en älgkalv i frysen och sedan sända den till Uppsala. Vi kunde dock ta prover: ett framben, ett lårben, hjärta, njure, en bit lever, mjälte, en bit lunga. Det var ju enklare att frysa det. Kommer att få det till Uppsala på måndag.
Som tur var min jaktledarkollega i närheten och kom som hjälp. Hade ju ingen kniv i jaktbilen......vilket han hade. Vi tog det vi skulle ha och forslade undan kalven på ett hygge. Nu kunde kråkor, rävar, grisar ta hand om det. Naturens gång!


29 kommentarer:

 1. Hei igjen
  Tusen takk for hyggelig kommentar på min macro.
  Flotte bilder av elgen i den gule enga.
  Litt mere trist med den lille elgkalven.
  Naturen tar og gir.
  Så er vel livets gang.
  Ha en fin helg.
  Karin

  SvaraRadera
 2. Synd om kalven.....Spännade att få veta svaret.

  SvaraRadera
 3. Skumt med kalven! Intressat och få svar på om det var något särskilt som orsakade det

  SvaraRadera
 4. Tänkte först kommentera älgbild #1 som jag gillar, men så scrollade jag ner till sista rutan. Tragiskt. Du har fått vara med om en hel del på sista tiden, eller hur? Vilken "tur" att det finns människor/jägare som tar hand om det fallna viltet och försöker ordna upp så gott det går. Du får en guldstjärna i min bok! / Deerhunter

  SvaraRadera
 5. Ledsamt med älgkalven, men men.. så är det ju i skogen.

  SvaraRadera
 6. Ja det är ju sånt som kan hända i naturen, men sorgligt är det ju likväl... Det skulle vara intressant att få veta vad som hänt...
  Så fint med tjuren i den gula rapsåkern. Här har vi inga såna fält...kanske därför älgarna är så osynliga -;) Men jag såg faktiskt några älgar häromkvällen :)) Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. poor little girl. but glad you are able to take samples for them to test and hopefully find out why she died.

  the bull in the canola is beautiful.

  SvaraRadera
 8. Good pictures...here a dead moose calf would be eaten immediately by bears and coyotes before we would see it! Jack

  SvaraRadera
 9. Gul og fin raps. Ny klassiker "Elg i rapsåker" vs "Elg i solnedgang". Merkelig med kalven. Interessant med resultatet av undersökelsen. Fikset en bra åtel for revjakt også!!!!!

  SvaraRadera
 10. - Halloj på Höglandet.
  - Fint med älgen i den gula rapsen. Och sedan tillsammans med ormvråken är ju perfekt !
  Gillar även dina dimmiga bilder i förra inlägget.
  - Ha en fortsatt bra dag !
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 11. Jättefina bilder på ägtjuren, men så tråkigt med den lilla kalven, undra vad som hänt med den..

  SvaraRadera
 12. Fina bilder på älgen med cykelstyret (= Kom hem igår från minisemestern och det känns skönt att vara på hemmafronten igen. Hundarna njuter också. I helgen blire städning och vila innan den borjande arbetsveckan. Inte direkt nån sommar här. Vi har 2 grader på nätterna!!! Kram!

  SvaraRadera
 13. Verkligen mycket trevligare med den levande tjuren än med den döda kalven... :-I Men BRA att ni kunde ta prover från den och skicka till SVA!!! Får ju bara innerligt hoppas att det INTE är nån sjuka som har börjat sprida sej i stammen, fast frågan är ju vad den annars har dött av. Onekligen lite läskigt! :-(

  SvaraRadera
 14. Svar: Mmmm, som jägare får man ju tillfälle att se så mycket mer av naturen än vad gemene man vanligtvis gör. För några år sen gick maken och jag på en stor älgtjur när vi var ute på en helt vanlig promenad, och eftersom kameran var med tog vi några bilder på den. Den stod och mumsade på sly en bra bit ifrån oss, och det var inte förrän vi kommit hem och fått upp fotona på datorskärmen som vi kunde se att den var helt "missbildad" kring mulen. I samband med nån jaktträff inför älgjakten togs bilderna med och det var fler som hade sett den här älgen under somamren, men ingen visste vad som hänt med den/vad det var för skada den hade. Hur som helst sköts den sen under jakten, vilket nog var det samma som att den slapp svälta ihjäl under vintern eftersom skadan troligtvis gjorde det svårt för den att äta. Jag vill minnas att man antog att den varit med om en olycka med bil, eftersom underkäken var bruten på den.

  SvaraRadera
 15. Nice pictures so bad for the deer, I hope that has died a natural death.
  Greetings Irma

  SvaraRadera
 16. My English and other languages ​​I understand the bad things sometimes wrong.
  Greetings Irma

  SvaraRadera
 17. The first photo of the moose in the field is gorgeous! Awesome shot! It took me a minute, but I found the buzzard.

  SvaraRadera
 18. Mycket fina bilder och mycket intressant läsning...
  Så bra att du finns :) Jakt har nu för tiden så många ansikten...
  Hälsningar Halina

  SvaraRadera
 19. Mooie foto's alleen de laatste foto is erg sneu voor het diertje,
  groetjes Herman,

  SvaraRadera
 20. Hi Majsan,
  Nice pictures of the moose in the rape field.
  The young one maybe died because of a natural cause. There doesn't necessarily have to be some kind of disease. Interesting to hear what will be the result of the research.
  Have a nice weekend, Kees

  SvaraRadera
 21. Fina bilder på rapsälgen .synd att dom måste dö unga ,hoppas du får veta varför .Kram nette

  SvaraRadera
 22. Fint jobbat angående kalven, hoppas du hör av dig när svaret kommer.

  SvaraRadera
 23. I hope they can figure out what has happened. I understand why nature's way is the best way to go!

  SvaraRadera
 24. Hallo
  ja das ist schon tragisch wenn so kleine Tiere sterben.. aber das ist die Natur.. bei uns in Deutschland sagt man.. fressen oder gefressen werden..in diesem Fall haben die Vögel,Füchse und andere Aasfresser auch etwas davon
  Grüsse Frank

  SvaraRadera
 25. Tack för tips om Ebay. Har faktiskt aldrig kollat upp vad det innebär att handla över nätet där. Tycker jag är duktig som har kommit över "rädslan" för att handla via svenska nätshopar!! ;-) Min första systemkamera vågade jag inte köpa någon annan stans än hos en lokal fotohandlare, ifall det skulle ha uppstått något problem med den... Vilket det inte gjorde - så nästa kamera inhandlades via nätet, liksom även den senaste - och det har ju gått problemfritt. Men steget vidare till att köpa från utlandet är jag nog inte redo för ännu... <:-) Hur sjutton funkar det med garanti och så där, om man har köpt något på det viset - bara att skicka saken i fråga tillbaka till säljaren måste ju vara ett halvt företag?? Men visst finns det pengar att spara, och om inget krånglar så är det ju så klart upplagt för fina klipp speciellt nu när svenska kronan står högt i kurs mot euron... :-)

  SvaraRadera
 26. Fina bilder på älgen, och det måste varit en syn med ormvråken. :-)
  Synd om kalven. Svar: Håller med, tycker också hon är för mager, hon diar visserligen kalven fortfarande men här i trakten är älgarna väldigt små, hon är mindre än de flesta hästar på gårdarna häromking. Det har i kommunen talats om att försöka minska jakträtten eftersom stammen minskat så i storlek, bara de minsta överlever och fortplantar sig.

  SvaraRadera
 27. Det var jätte fina bilder du fick :) Hoppas ni får svar på vad som hade hänt med kalven.
  svar: jag var cirka 20 till 25 meter från älgarna ett tag..men vi satt i bilen så de kunde inte känna vittringen från oss
  kram :)

  SvaraRadera
 28. Så tragiskt men den vackra lilla kalven och vilken tur att det finns dom som du , och en enorm tur att det SVA finns , har själv måsta skicka in en liten hundvalp dit , men det kommer jag skriva om i min blogg bara allt är klart // Kramar och hoppas att ni får veta vad det var med den lilla kalven för ärligt skulle det vara intressant att veta

  SvaraRadera
 29. I still maintain respect for this great elk. I see them only occasionally on TV and think very beautiful. You see them so in your own environment. I think the hawk right in the bush is different and I see it wrong. Unfortunately the heifer there by lies and very geodesics that you dialed with others. Perhaps you once again behind the cause of death.

  Greetings, Helma

  SvaraRadera