lördag 21 maj 2011

Jaktledarutbildningen klar

Idag var det lika fint väder och man satt på skolbänken på förmiddagen. Idag var det juridik vi pratade om. Jaklagstiftningen är rätt omfattande och en hel del att tänka på som jaktledare.
Hela förmiddagen höll vi på med lagstiftningen. Många olika frågor kom upp som diskuterades. Dessutom en och annan gliring och skämt var ju inte gruppen sena med.


Efter att ha ätit en god lunch var det dags för praktiska övningar. Vi började med att alla skjut på 80 m på rådjursfigur. Hälften skulle skjuta i halsen och hälften i bogen. Det var en anatomisk bild på baksidan som visade hur skotten tar. Man skall såklart skjuta i bogen för säkra skott och inte skadeskjutningar. I halsen kan det lätt bli det. Många skjuter dock i halsen och det blir eftersök.
Här har vi skjutit hals och bogskott

Bogskott skall det vara

Kontroll i vilka organ vi träffat

Lite genomgång om hur man kan rätta till sina vapen på kolvarna och hur olika kikarsikten kan vara fästa

Vi delades sedan upp i grupper. Ena övningen var att skjuta på lerduvor och syftet på det avstånd som vi ansåg i gruppen är det längsta man skjuter med hagel. Vi började på 30 m och gick fram till 10 m. Nåja vi var ju inte så många som träffade på de olika avstånden. Men resultatet visar att man skall skjuta på korta håll. Vår skytteinstruktör Jocke korrigerade oss i både teknik och kontroll att våra vapen passade oss. Det var jättenyttigt.
Här får en kursdeltagare lite tips
Dags att skjuta slugg. Olika vapen behövs till det. Jaktvårdskonsulenten Thomas verkar ha fullt upp här.

Sedan var det att skjuta på vildsfigur med kula och slugg. Vi började på 50 m med kula och slugg. Det var ju inte bra träffar med slugg på 50 m. Vi gick fram och sköt på 20 m och det var ju inte så vidare bra det heller.
Vår ordinarie jaktledare testar

Här är träffområdet visar jaktvårdskonsulenten Elias
Här skjuter jag med slugg

Vi sköt sedan på löpande figur med kula som avslutning och det är ju mycket bättre. Så varför har man slugg kvar? Det måste vara väldigt nära i så fall. Det blir många eftersök helt klart om man skjuter med slugg.
Träffarna med slugg var ju inget vidare
Här ser vi hur vi träffat de olika organen och risken för skadeskjutning

Sista för dagen var att få våra kursintyg påskrivna och jaktledarkepsen. Vi tackade vår trevliga kursledare för 2 fina dagar. Alla var överens om att kursen hade varit toppen på alla sätt och vis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar