lördag 5 maj 2012

Kvällstur med tur och otur

Idag har vi haft sol men med mycket vind. Vi har vänner på besök och de begav sig till sjön för att fiska i blåsten. Inte får man fisk då?? Vinden mojnade och de fick fyra gäddor.

Igår när vi åkte in till staden såg vi denna älgko i samma område som det brukar vara älg. Man ser att hon är dräktig för magen putar ut rejält på sidan.
Åkte iväg en liten runda ikväll. Det är bara några kilometer bort till mitt älgfält. Ville se om älgarna var där.
Först springer det över en bock över vägen här hemma och jag fick iväg en bild. Den hade höga horn.Efter någon kilometer så stod get och kid på ett fält. Tyvärr var väl inte fotograferandet på min sida ikväll. Bilden på geten blev suddig men kidet blev ok.Tog mig vidare och såg nästa grupp på tre rådjur. Fick en ok bild på bocken som ännu inte fejat sina horn.Jag åkte upp till älgfälten men ingen älg där. Tog mig en runda mot sjön och fick se den fantastiska månen ikväll. Den skall ju vara väldigt stor nu då den är nära jorden. Kl 0530 imorgon bitti är den som närmast. 


 
Jag tog en tur upp mot älgfältet igen då ändå någon älg kommit ut. Nu började det bli rejält mörkt, kl var över 9 PM. Där stod hon ju. Nu var det ju min otur att de flesta bilderna blev suddiga. För mörkt kanske?? Har fått rådet att ha stativ vid sådana här tillfällen.
Det retar ju mig när jag har tur och ser älgar. Men det blir nog bilder på viltkameran. Se bilden var den sitter, den syns.


Dags att åka hemmåt, men mitt på ett fält med väg runt om nästan låg en älgko. Vid närmare granskning av de suddiga bilderna som blev var det kon från igår.
Hon låg länge där för att sedan resa sig och bara titta på mig. Det var nog bara ca 80 m. Jag satt säkert i 20 minuter och många bilder blev det men ingen blev topp tyvärr.
Tar gärna emot tips om hur kunna göra detta bättre. Hade mitt teleobjektiv 70-300.
Så det var en kväll med tur och otur.
23 kommentarer:

 1. Själv hade jag nog grämt mig om jag missat fototillfällen på älg, här har vi ju ingen fast population. Men du kan säkert ta nya tag nästa gång, det verkar ju som sagt vimla av djur där du bor. Eftersom dina andra bilder blev bra tror jag att du själv gett svaret. Stativ krävs för längre exponeringar, själv nöjer jag mig oftast med enbenet. Lycka till! / Deerhunter

  SvaraRadera
 2. Hi, I have awarded you the " Liebster Blog" award. I pass this on to another 5 bloggers with less than 200 followers. Look at my last post for my comments, as I so enjoy reading about your life, the animals, and your lovely dogs that track the elk and deer. Cheers from Jean.

  SvaraRadera
 3. good sightings in limited light and long distance! :)

  SvaraRadera
 4. Hallo,es sind wieder tolle Bilder von der Elchkuh dabei..
  ein kleiner Tip zu Deiner Frage.
  Wenig Licht ist ein grosses Problem gerade im Wald... ich nehme bei solchen Aufnahmen immer ein Stativ mit und wenn es noch dunkler wird benutze ich eine Fernbedienung damit ich die Kamera nicht berühren muss dazu eine Offenblende von 3.5 f und hohe ISO..
  Grüsse Frank

  Hej, igen, det finns stora bilder på älgen medan ..
  ett litet tips på din fråga.
  Låg ljus är ett stort problem, särskilt i skogen ... Jag tar alltid bilder på dem med ett stativ, och när det blir mörkt, jag använder en fjärrkontroll, så jag får inte röra kameran till en öppen bländare på 3,5 f och höga ISO ..
  Hälsningar Frank

  SvaraRadera
 5. What amazing shots! Love the elk - such gentle giants. And gorgeous moon shots.

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Har varit ute på min morgonrunda, som denna vecka är i Skåne. jag passerade Småland i fredags och jag tänkte på dig och funderade över var ni bor.
  Det har blåst så mycket så jag tog mitt makroobjektiv på morgonturen för att fota gullvivor en bit här ifrån. Det var ganska lugnt nu på morgonen. Förbannade mig själv att jag inte hade mitt tele. Såg flera fasantuppar och harar. Åja det blir ju fler morgnar.
  Du upplever verkligen naturen och du känner dina djur och områden.
  Ser i bloggen ovan att Frank säger det jag också tänkte säga. Stativ är en nödvändighet, likaså högt ISO. Högt ISO ger mer brus, men vad har vi att välja, på brus eller inga bilder alls. Den som hade råd att köpa ett ljusstarkt tele, ja det vore mumma. De ljusstarka får åteminstånde jag bara drömma om.
  Ha det gott/Brita

  SvaraRadera
 7. Hei !
  Godt å se at noen begynner å få føling med sommeren, her snør det i dag !
  Du fikk med deg supermånen ser jeg !

  SvaraRadera
 8. Very interesting pictures for sure! i believe a tripod would work well for you! Jack

  SvaraRadera
 9. Det var de basta bilder pa den stora manen som jag har sett pa bloggarna. Att den svenska sjon fanns med i bilden gjorde det annu battre for mig. Vi hade noll grader har i morse och aven mycket vind har vi haft.

  SvaraRadera
 10. Great pictures, looks like a fantastic area.

  SvaraRadera
 11. Månbilderna är ju helt underbara!! Kul att se så mycket vilt också. Men det är ju svårt att fånga dem när det blivit mörkt ute...men det underlättar säkert med stativ och att höja ison. :)

  SvaraRadera
 12. väldigt fint i första älgbilden med vitsippor runt älgbenen, har själv svårt att få till bilder i gryning och skymning, jag testar mej mest fram, ibland blir jag nöjd, ibland inte.

  SvaraRadera
 13. Mir gefällt die schwangere Elchkuh. Sie bekommt sicher bald ihr Baby. Der Mond sieht auch toll aus. Wir hatten leider zuviel Wolken. Schade!

  Ich arbeite mit hohem ISO, 3200 oder 6400. Ich habe angefangen die ISO Zahlen heraufzuseztzen, sobald es zu wenig Licht hat. Auch am Tag.
  Stativ ist gut, benutze ich aber selten, zu selten. Selbstauslöser oder wenn du hast Fernauslöser (ich habe keinen, noch nicht).
  Dann sind es Tieraufnahmen von wildlebenden Tieren, da gibt es manchmal einfach nicht die besten Fotos.
  Liebe Grüsse
  Angela

  SvaraRadera
 14. Wow..det är alltid kul att besöka din blog...väldigt fina bilder..gillade månen..I lördags månen var väldgit stor..ha en jätte bra dag....

  SvaraRadera
 15. Oh som jag känner igen detta.. man blir så frustrerat när man kan inte få bra bilder då det har börjat att bli lite för mörkt.Jag försöker då ha kameran på P läge och höja ison till minst 1600.. då går det lite bättre..om de inte rör sig vill säga ;)
  kram
  ps . jag tyckte du fick bra bilder :)

  SvaraRadera
 16. Hi,

  You already have had a lot of suggestions how to improve your pictures. Although I already knew quite a bit, I thought, my eyes were opened by doing a course . I did this twice. It helps a lot when an expert can react upon your specific questions and problems. It was really worth it. But in practice you learn the best, just by doing and experimenting.
  And before I forget, everytime it's cool to see the pictures of Swedish nature including the elks.
  Gr. Kees

  SvaraRadera
 17. Jag har inte fått igång min åtelkamera än, den verkar inte skicka bilder till min telefon och dator. Veta tusan vad jag gör för fel...grrrr. Skall ringa försäljaren. Fina bilder! Jag längtar redan till hösten. Kan hända att man har en liten ny lurvig sak ;-) Kolla in min sida, så får du se vad min sambos kusin hittade i helgen på en promenad...

  SvaraRadera
 18. Skrev en lång kommentar men nåt hände, så nu gör jag om det.. kanske får du två likadana...

  Tack! Det var riktigt kul att äntligen få skjuta en bäver efter flera kvällars spanande... och fler blir det nog! Men än ligger snön väl tjock på sina ställen här så jag tar mig inte fram till alla bra bäverställen....
  Som vanligt kul att se dina bilder! Men ta med stativet nästa gång, det kan göra stor skillnad framåt skymningen, och gärna med en fjärrutlösare så du slipper råka skaka kameran själv. Sen stor bländare/lågt bländartal(jag kör på 2,8 på mitt 70-200 objektiv) och högre iso?

  SvaraRadera
 19. blir så avundsjuk på alla rådjur och älgar du möter på jämt. härliga bilder!

  SvaraRadera
 20. Hej faster!
  Har hittat hit till din blogg genom många omvägar och det ska bli kul att uppdatera mig om vad du sysslar med. Jag ser att vi har fotograferingen gemensamt och kanske lite hund också;)

  Hälsa gärna på hos mig om du har lust!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 21. Hello Masjan,

  another series of very beautiful pictures. Especially your moon I find beautiful. I get the moon never nice in the photo but you do. Again deer and elk.

  Greetings, Helma

  SvaraRadera
 22. WOW - the pictures of the moon is fantastic. :) Also, of the animals. Great pictures and really enjoy coming by to see what you have posted. Keep up the great work Lindsjo!

  SvaraRadera