tisdag 1 maj 2012

Varning för huggormar

Vill uppmärksamma alla hundägare som är ute promenerar i skog och mark för faran med huggorm. Nu kommer de fram i värmen och tycker om att ligga i solen vid vägkanter och stigar.
Idag kunde det gått riktigt illa med Vilja. Hon gick och nosade i kanten och jag drog henne till mig. Med henne följde en huggorm. Vilja hade förmodligen tagit tag i den. Jag lyfte upp Vilja i kopplet och plötsligt landade huggormen framför mina fötter när hon släppte den. Den flög en meter från där den vilade i solen.
Jag skrek ju som en galning då jag har ormfobi. Sambon kom och såg ormen ringla iväg.

Ha alltid kort koppel och använd helst inte flexikoppel. Låt inte hunden nosa i vägkanterna.

http://www.agria.se/agria/artikel/stor-risk-for-huggormsbett-for-hundar-och-katter-0

Här är en länk till Agria där ni kan läsa om hur man hanterar ormbett på hundar och katter.

Så här ser huggorm ut. Jag har fått tillåtelse av Fotograf Linda Elm att visa hennes bild.
http://lindaelm.blogspot.se/
En kvällsrunda med mycket att se


Jag åkte ner till dammen ikväll för att se om det fanns lite fåglar. Hade sådan tur att hägern jag såg i förrgår kom flygandes och satte sig i ett träd. Smög på kniporna som simmade lugnt i dammen. Gässen var inte kvar.


 Jag skulle sätta ut viltkameran i samma område där vi hade den innan och hoppas på mer älgbilder. När jag svängde upp mot skogen...nämen...det står ju en älg där. Fick backa tillbaka och kunde fotografera älgtjuren. Han stod på samma ställe som jag fotograferat älgarna innan. (Se inlägg Älgskådespel med överraskningar).
Jag försökte locka men gjorde det nog inte så bra idag för han vände in i skogen.


Jag smög mig in i skogen för att sätta ut viltkameran. Var beredd med min kamera för älgtjuren kunde ju vara kvar. Det var inte lätt att smyga då det var mycket torra löv på marken. Plötsligt brakar det till ca 70 m och jag ser älgtjuren springa mellan träden. Han stannade på en höjd för att sedan springa vidare. Det var för långt håll och mycket träd i vägen för att det skulle bli en bild.
Jag gick ner mot ängen där viltkameran skulle upp. Då brakade det till igen nära mig i en tätning. Det var en älg till! Hörde den bara. Se krysset på bilden, där är kameran. Där går djuren ner till ängen och det blir nog många bilder hoppas jag.

Jag körde runt ängen i förhoppning att se den sista älgen, men inte. Däremot skuttade en ekorre runt. På väg tillbaka såg jag en ormvråk i ett träd. När jag var 25 m ifrån och hade bra läge att fotografera, då flög den ju!!

Strax innan jag var hemma var ju inte min fotorunda slut. En hare skuttade upp på vägen och in i fältet där jag kunde få en bild.
Det blev långt inlägg idag men svårt att dela allt jag såg ikväll. Det var ju inte nog med det men då var kameran inne. När vi satt och åt ute kom en sparvhök flygande och en ormvråk flög på en meters höjd för att landa på ängen framför oss.

18 kommentarer:

 1. am hoping your dog did not get bit by the snake. ours have suffered bites here, and i always keep Benadryl on hand to help w/ swelling and allergic reaction.

  the moose is great! and squirrel is too cute!

  SvaraRadera
 2. Usch mindre trevlig upplevelse. Tur att det gick bra för din vovve alla fall :)

  Fina bilder och du har fått sett en hel del idag ser jag :)

  SvaraRadera
 3. Ännu en dag för dig fylld med djur och fåglar. Hägern är läcker , jag har aldrig sett någon sådan.
  Det här med huggormar är läskigt. Min första vorste för snart 30 år sedan blev biten i nosen. Hon höll på att stryka med. Bodde då i Dikanäs och det var 20 mil till veterinär. Huvudet blev betydligt större än vad som var normalt.Jag klarade henne själv med tillgång till cortisoninjektion och antibiotika. Kom ihåg att jag vakade hela natten. Huggormen är fridlyst, men det vete gudarna hur jag skulle lyda detta om jag såg orm vid hundarna./brita

  SvaraRadera
 4. Jisses vilken vilt och fågelrik kväll! och superfint väder verkar ni ha :) Jättefina bilder :)

  SvaraRadera
 5. A hansome post indeed, and I am glad that your pup is OK! Jack

  SvaraRadera
 6. What a beautiful moose! I love your photos.

  I am so glad that your dog was not bitten by the snake.

  SvaraRadera
 7. mye dyr du har omkring deg. moro å lese og se. Hadde en liten "harelos" med Albin idag. Såg en hare hoppet iveg på en åker og gikk dit med han, Ble bra fart og lyd, dessverre med koppelet på!!! :)

  SvaraRadera
 8. Flotte opplevelsesbilder av mange forskjellige dyr! Kul hegren i treet.
  Hoggormen er et flott dyr, men passer nok ikke så godt for nysgjerrige hundesnuter nei.

  Fiiine bilder!

  :)

  SvaraRadera
 9. Luckily the encounter with the viper didn't cause too much harm. Probably the level of adrenalin in your blood has risen quickly :)
  I like the pictures of the moose and the squirrel. I'm looking forward to seeing pictures taken with your wild camera.
  Gr. Kees

  SvaraRadera
 10. Ja du hade då en händelserik dag i naturen.
  Själv såg jag idag årets första huggorm, lider av samma ormfobi som du så hellre dricker jag mitt kaffe i skogen tillsammans med en björn eller varg :)

  SvaraRadera
 11. härliga bilder...en riktig dag med fina upplevelse..fast det där med ormen...var lite läskigt..tack och lov att det hände inget med vovven..man fåt vara uppmärksam..Ha en fin och skön dag...

  SvaraRadera
 12. Man kan faktiskt be veterinären att skriva ut betapred (5 tabletter) som man kan använda i nödsituation för jagande hundar. Ett år blev både husse och hunden bitna på fjällen i Tärnaby. 2 mil till bilen hade dom. Båda reagerade mkt starkt på betten, men en annan jägare hade betapred i säcken som räddade livet på både! Otrolig vacker bild på hägern. Har aldrig sätt en sådan..

  SvaraRadera
 13. Glömde skriva att Betapred kan användas på både hund och husse/matte, så det är ju en smidig lösning då nåt händer! Kramen och ha en fin majstart!

  SvaraRadera
 14. härligt med många bilder i inlägget, ormhistorien va otäck, jag och min hund har haft tur att slippa ormbett även om både hon och jag har traskat rakt över dom ibland. Betapred som Miranda skriver om här ovan är väldigt bra att ha till hands, en livlina.

  SvaraRadera
 15. Livat i naturen ,fy för ormarna när man har hund ,kram Nette

  SvaraRadera
 16. Geweldige foto's.
  die slang vind ik wel erg mooi.
  groetjes Herman,

  SvaraRadera
 17. Love the snake - those red eyes, and the young moose too :)

  SvaraRadera
 18. Marvelous wild life...
  Best regards from Paris,

  Pierre

  SvaraRadera