fredag 11 januari 2013

Drevprov med Ayla

Ytterligare en dag med grått väder. Hela veckan har ju varit så. Inget alls inspirerande fotoväder.
Här har det nu kommit lite snö i Småland. Bara några centimeter men det var ganska skönt när man såg gräsmattan i trädgården förra veckan.

Idag var det dags för Aylas drevprov nummer 2. Vi hade inte så långt att åka till provmarken som vår domare hade. Det var -4 grader C och man hade aviserat blåsigt väder.
Vi släppte Ayla och efter lite sök fick hon tag i ett rådjur. Hon drev fint och hade bra fart och skall. Efter 70 min kallade jag in henne på 170 m. Hon hade då tappt och det var då lättare.
Vi hade sett get och kid och Ayla drev kidet största delen av tiden.
                                           Terrängen var nog tidvis jobbig för Ayla


                                       
                                                             Ayla på sök

Vi förflyttade oss till ett annat område. Jag var osäker på om Ayla nu var pigg och ville söka ut igen. Hon gjorde sök på runt 100 meter och sedan återvände till oss.  På ett drevprov måste hunden vara lös minst 3 timmar. Undrar om hon skulle resa ett rådjur till??? Jodå...rätt var det var skrek hon i.
Nu var det drev igen.........
Vi såg rådjuret springa över kalhygget och Ayla hade bra kontakt. Nu hade ju hon redan sitt första pris då hon drivit en timme. 
Drevet drog iväg och vi hörde henne inte men kunde ha kontakt via GPS. Domaren måste höra hunden för att det skall räknas som drevtid. Vi försökte komma i kontakt med henne men hon var på 500 m och terrängen var kuperad.

Som alltid är det så att man borde stått kvar. Nog sprang rådjuret tillbaka nästan där Ayla hittat det. Efter ett tag såg vi på GPS att hon förmodligen släppt. Jag började blåsa i hornet och ropa efter henne. Hon skulle veta att jag fanns i närheten. Vi möttes och en liten Ayla var full med iskulor......

Ayla har idag fått sitt andra förstapris. Poäng efter kollegie i slutet av januari. Jag är superstolt över henne. Nu skall vi starta ett prov till innan säsongen är slut sista januari. Hoppas det går vägen då igen. Men det spås snö i veckan så vi får se.


         
 Domaren lyssnar. Han hade en bra hållare för GPS som man lägger den i. Som en hylla typ. Jag knyter fast den i mitt horn men då slänger den hit och dit vilket kan höras och skrämma djuren.                                                      Stolt matte med Ayla

Det var ett trevligt drevprov. Vi såg rådjuren och Ayla jobbade på bra. Visst är man så, så stolt.

När jag åkte hem såg jag rådjur på en äng vilket jag fångade lite snabbt.Imorgon skall vi ut med Trym och Tyra på den mindre marken. Vi får hoppas att det inte blir för kallt. Lovat -5 C med nordlig vind 6 m/s och det innebär kyleffekt -11C. Men vi får se, det går ju att avbryta och åka hem.37 kommentarer:

 1. Ich gratuliere dir und Ayla. Gut gemacht!
  Das Wetter bei uns ist so langweilig, immer grau. Und jetzt wieder Regen hier unten, ab 500 m Höhe schneit es.
  Ich wünsche dir ein schönes Wochenende.
  Angela

  SvaraRadera
 2. Spennende trening med hunden.
  Ønsker deg en fin helg.
  Fra Hilda

  SvaraRadera
 3. Ayla ist ein mutiger Hund. Das hat sie super gut gemacht. Ich gratuliere euch. Jetzt habt ihr wenigstens wieder Schnee und alles sieht so schön aus. Bei uns ist es zwar kalt, aber immer noch alles grau. Kein Schnee. Habt ein schönes Wochenende.
  Liebe Grüße vom Emma und Lotte Frauchen

  SvaraRadera
 4. Så roligt att det gick så bra. Grattis till er båda. Intressant att få ta del av spännande upplevelser i både text och fina bilder. Håller tummarna för Ayla på nästa drevprov.
  Ha det gott.
  M

  SvaraRadera
 5. Fint med litt vinter, ikke mye snø hos dere heller ser jeg. Lykke til med jakttreningen !

  SvaraRadera
 6. Love the snow! Such pretty scenes. I hope the dogs do well tomorrow and it's not too cold.

  SvaraRadera
 7. Even een vraagje ,
  Wat zijn het voor Hertjes ik zag ze hier ook maar weet niet hoe de naam is .
  Mooie foto's en lekker genieten voor mij
  Bara en fråga,
  Vad är de för Deer jag såg dem här men vet inte hur namnet.
  Vackra bilder och njuta för mig,
  hälsningar, Annie

  SvaraRadera
 8. Åh, vad roligt! GRATTIS!!! :-D Så klart du är stolt - det SKA du vara!!! Och lägger man ner så mycket tid och arbete på hundarna som vad du/ni gör, så är det ju dubbelt kul att de faktiskt GÅR BRA när det väl gäller! :-)

  Är det ett till första pris som behövs, eller hur räknar man ihop meriterna till championat??

  Hoppas vädret är med er idag, så det blir fina jakt- och drevträningsförhållanden i skogen! :-) Den otäcka vinden är värst, tycker jag... Två centimeter snö (som vi har här) och 2-3 minusgrader står man ut med. Det är lagom vinter i mitt tycke! :-)

  SvaraRadera
 9. Gratulerer med Ayla!...hm..siste slippet til Casper var 23 nov...etter det har det ligget 50 cm snø..misunner dere litt..får vel se etter ett torp med jakt rett:-)

  Terje

  SvaraRadera
 10. Great to see how the dogs work, you can be very proud of your dog, she does it very well.
  Have a nice weekend.
  Greetings Irma

  SvaraRadera
 11. Mooie foto's voral die van die ree.
  groetjes Herman,

  SvaraRadera
 12. Du har all rätt att vara stolt! Så roligt att följa dig och se all tid du lägger ner på dina duktiga hundar!

  SvaraRadera
 13. Så kul att det gick bra! Grattis!! :)

  SvaraRadera
 14. Grattis till illa Ayla, så duktig liten raring :)
  Vi har ockås varit ute idag, men på gemensamhetsjakt med ett annat lag. Lämnade min sötnos hemma, var för kallt och han är ju inte purung längre....men en av de två andra hundarna (drevrar) presterade ett riktigt toppendrev. Blev inget skjutet, men kul ändå fast otroligt kallt. Jag höll på att frysa ihjäl kändes det som....var ju trots allt ute i 5,5 timmar inkl 2 fikaraster.
  Ha en bra helg. Hoppas det går bra imorgon. Här har det också snöat, inte så jättemycket men på jaktmarkena var det betydligt mer så det var bra vi lämnade Hampus hemma.
  Än en gång, ha en bra helg.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 15. Dukting vovve och vad bra du har tranat henne. We are having a really cold winter here, 10 F this morning, which is around -12 C or something like that, I have to check. With little snow on the ground and strong winds, it's really cold, cold, but beautiful sunshine today after about a week of clouds and snow storms.

  SvaraRadera
 16. Trevligt att följa allt detta, glad att det gick bra. Lycka till i morgon, men det kommer att vara kallt - 11 grader Brrrr vackra bilder, jag väntar på snön.


  Groetjes Tinie

  SvaraRadera
 17. At least you have some winter again. Let's see how it feels during the weekend. Nice that your dog performed so well. It must feel great that you trained the dog well.
  Have a nice weekend, Kees

  SvaraRadera
 18. Grattis! Bra jobbat av er båda!

  Kul kvitto när det som förväntas levereras!

  SvaraRadera
 19. Fina bilder!! Och stort grattis till det andra första priset!!!!!

  Jag har legat lågt med bloggandet en tid. Ibland blir det för mycket- Min kamera har legat på hyllan en tid. När jag avslutat min "varje dag blogg" gick luften ur mig. Ja så tar det tid att samla ihop det jag har till mitt nya projekt, blir mycket dataarbete. Ser fram mot våren för att börja besöka alla naturreservaten i kommunen. http://naturreservatovik.blogspot.se/
  Just nu är det mycket skidåkning och oftast är kameran hemma. Oftast för kallt för fingrarna med kamera. Snart är det vår.
  Hoppas allt är väl med dig/Brita

  SvaraRadera
 20. Klart du har rätt till att vara stolt över din duktiga hund :)
  Tyvär så har vår goa lilla tuffa Viktor gått bort. Vi vet inte vad som hade hänt först,. han haltade och kunde inte stötta på det ena bakbenet..så efter tre veckor utan han blev bättre utan sämre ..så tog man beslutet att ta bort honom.Det kändes hårt..visst han var bara en Räv .men vi hade följd honom hela sommaren och han åt ur handen på en.Me det var ändå det bästa att få slut på hans lidande.
  Vår lilla Vittass mår bra .. sist jag pratade med några av dom som bor där ute
  kram :)

  SvaraRadera
 21. I hope that Ayla can get better soon.

  SvaraRadera
 22. Du lägger ner mycket tid på hundarna, kul för dem. Och tur att västen sitter på, de blir väl nästan osynliga utan den där färgklicken. En fråga från en kanske lite korkad, "vanlig" småhundsägare som gärna tar med den fyrbente vännen på fototurer. Om t.ex ett rådjur dyker upp på sådan fototur och inget ska jagas, hur reagerar dina hundar då? Tysta, eller skäller de som de väl ska göra under jaktsöket? Vad jag egentligen frågar är om jakthunden kan skilja på den rollen och som sällskapshund i skogen? Frågar för jag möter en del hundar som inte är direkt diskreta där ute... / Deerhunter

  SvaraRadera
 23. Fina bilder oavsett det gråa vädret!

  SvaraRadera
 24. - Halloj på Höglandet.
  Kul att få komma ut i skogen en sväng.
  - Spännande med sådana bilder !
  - Ha en fortsatt bra dag !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 25. Så roligt! Grattis! Förstår precis hur stolt du är, man brukar som bli nästan lite gråtmild när det är ens egen hund som är så duktig! =)
  / Susanne

  SvaraRadera
 26. Måste kännas finemang att ha en liten kö av valpköpare redan innan tiken ens har börjat löpa. :-) Blir ju så mycket enklare att placera ut valparna till rätt personer på det viset - och i bästa fall även hitta hem till dem där ägarna inte bara är allmänt intresserade av jakt, utan även av jaktprov och utställningar.

  Igårkväll satt sonen och hans kompis i ett jakttorn och väntade på att vildsvinen skulle komma fram till deras åtel - vilket de gjorde. Så nu hänger det en gris till här ute i garaget... :-)

  SvaraRadera
 27. Hei :-)

  Utrolig flinke hunder dere har, gratulerer med flott resultat!
  Her er det 16 kuldegrader i dag og klar himmel.....dritkaldt med andre ord :-)
  Så foreløpig er det å sitte inne og fyre i ovnen som gjelder, men det blir nok en tur ut etterhvert..

  Ha en fin søndag :-)

  Anne

  SvaraRadera
 28. grattis Peter&Ulrika

  SvaraRadera
 29. Skjønner terrenget kan være noe krevende for en hund med små bein, men det gikk jo bra! Flott jobbet!

  :)

  SvaraRadera
 30. Hej och god fortsättning!
  Grattis till förstapriset,hoppas vädret är med så ni hinner få till ett prov till.

  SvaraRadera
 31. Beautiful Ayla and the Deer, exposing.

  SvaraRadera
 32. Here lay in three quarters of the Netherlands snow today but of course not with me grrrrr ........ It was also gray again where it is not snowing.
  Your photos are again very beautiful and especially the pictures of the deer I find beautiful. Fleeing put on the photo. Is very successful

  SvaraRadera
 33. I posted a link to your blog on our Facebook page so people can learn more how Swedish hunters use dachshunds.

  SvaraRadera