lördag 21 september 2013

Älgko i brunst, fantastisk upplevelse

Nu närmar sig hösten mer och mer. Men det har varit en härlig höstdag med sol och behaglig temperatur.
Vi var som vanligt på skjutbanan och sköt lerduvor men ingen av oss presterade bra idag av någon anledning. Snart stänger vi skjutbanan och man får låta "Bettan" (Berettan) vila tills i vår.

Jag åkte ut i sena eftermiddagen för att lägga spår åt Vilja och Trym. SKall se om de klarar ett öppet klass spår. När jag var klar började det skymma. Jag hade ju med mig kameran och hade bara med mitt 28-135 mm objektiv. När jag var klar och skulle åka hemåt så såg jag en älgko på ca 70 m håll. Jag fick några bilder.

 
 
Det var redan rätt mörkt och svårt att fotografera MEN vilken upplevelse jag fick!!!!!
Älgkon verkade vara uppmärksam på något??? Älgkalv eller kanske en tjur?? Det är ju brunst just nu. Jag förstod att fler älgar måste vara i  området. Hon gick in i skogen och jag fick höra älgläten....fantastiskt!! Det var ju brunstljud, så en tjur måste ju finnas där. Det var helt otroligt att höra dessa ljud.....nu var mörkt och jag fick ha kikaren till hjälp.
 
Plötsligt såg jag i kikaren, tjuren med skovelhorn!!!! Han kom ut ur björkslyn och stod och tittade på mig. Jag lockade på honom och han blev intresserad. Nu var det så mörkt så att det var inte möjligt att fotografera. Han ställde upp sig med bredsida och var så otroligt vacker, vilka skovelhorn! Andra har sett honom och det ska var en 12 taggare.
Jag skall ut imorgon innan solen går upp och se om jag hittar dem. De lär inte röra på sig så mycket i natt utan kommer att vara i samma område, helt säkert.
 
 
Lite bilder från min färd till jobbet en morgon!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

12 kommentarer:

 1. Good morning. Great experience in the woods! I can imagine that you were impressed. Maybe you'll be lucky enough to see the bull again. And your pictures make it very clear: fall is coming.
  Greetings, Kees

  SvaraRadera
 2. Va spännande, hoppas du får dom i objektivet!

  SvaraRadera
 3. Har aldrig hört det brunstvrålet. Har förstås aldrig sett skovlad älg i det fria, heller. Jag tror mig ändå förstå dina känslor och gläds över dig.
  / Deerhunter

  SvaraRadera
 4. Hi Masjan,
  Beautiful pictures of the lake, also very beautiful the reflection of the trees in the water.
  Greetings Irma

  SvaraRadera
 5. Smyg iväg och locka in oxen i kamerafältet, fungerar nästan alltid mitt i högbrunsten att locka fram älgarna.
  Var försiktig med tjurarna bara om dom kommer för nära så kan det bli lite för
  spännande... dom kan bli lite elaka ibland.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Vilken mäktig känsla att få vara med om! Häftigt!
  Du lägger spår åt dina raringar, vi försöker allt lägga lite spår åt lille Kasper också, och jag får allt tillstå att han är duktig på att hitta. I och för sig inga långa spår, men ändå så pass att han får träna och får bli lite trött i huvudet efteråt :) Det är nästan enda stunden han är lugn....hihi....
  Ha en skön vecka.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig upplevelse! Hoppas du får se dem igen! Fina bilder :))

  SvaraRadera
 8. Jo, jag har faktiskt funderat på att skriva en egen bok, men jag vet inte hur. Måste fundera mera på det. Underbara bilder du bjuder på som vanligt och visst är det underbart att uppleva saker och ting i naturen som får en att båda skratta o blir förvånad =) Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 9. Åh, vad spännande med älgarna! Hoppas du får se dem fler gånger!! 8-)

  Mysiga foton på morgondimman!!

  Har du hittat nån svamp? Dottern var ute en sväng i eftermiddags och hittade en del trattisar, så nån av de närmaste dagarna ska jag också pröva lyckan på dem. :-)

  SvaraRadera
 10. Fantastiskt! Å fantastiska bilder! Stort grattis till utställningsframgångarna oxå! :-)

  SvaraRadera
 11. Flott naturopplevelse du fikk med deg!! Da får det så være med litt bom på lerduebanen :-)
  Rune

  SvaraRadera
 12. Beautiful scenery all around your places.

  SvaraRadera