söndag 2 september 2012

Trym och Vilja spårprov

Idag var det dags att gå viltspårprov, anlagsklass för Vilja och Trym. Jag har ju tränat dem redan förra hösten och lite i sommar och nu var det dags.
Man var ju lite nervös såklart. På träningarna har det gått bra .

Vilja fick starta först och det gick som tåget och hon kom fram till klöven. Vad glad man blir som matte.
Godkänd!
Kommentar av domaren: "En pigg och intresserad liten tik som snabbt tar sig an spåret och löser det på ett mycket bra sätt. LIte långsammare hade inte gjort något"

Sedan var det dags för Trym. Det spåret gick genom tätningar och snår. Tidvis såg jag inte honom. Han kom fram till klöven med. Godkänd! En glad matte igen!

Kommentar av domaren: En trevlig hane som spårar lugnt och metodiskt. På sträcka 2 markerar hunden med en avvikelse med 2 meter från spåret att en älgtjur har passerat över spåret vid spårläggningen. Duktigt att fortsätta spårarbetet"

Domaren berättade efteråt att hon gått på en stor 12 taggars älgtjur när hon lade spåret. Det var ju otroligt duktigt av Trym att inte gå på älgspåret. Vilt är vilt för en unghund.
Trym

                                          Vilja
 
Trym ser lite stolt ut idag. Vilja ville inte vara med på bild utan bilden är från i somras.
 
När vi åkte från skogen såg vi en väldigt stor rovfågel. Absolut inte en vråk, en örn?? Eller vad kan det vara. Har fått beskära rejält.
 
 
 
 
 
 
Igår hade vi väldigt fint väder, +21 grader och soligt. Kvällen bjöd på fin kvällsol.
 
 
                  Jag gick bara ut till ängen vid huset och såg massa insekter dansa i solen
 
 
Vad var det, inte är det mygg?
 
 
 
 
 
 
Nu är semestern slut och det har varit en fin augusti här nere på Höglandet i Småland.
 
 
 


30 kommentarer:

 1. Grattis, så kul när det går bra :)

  Jag tycker det ser ut som en örn :) Jättefina bilder från kvällen, den på mjölkörten blir min favorit!!

  SvaraRadera
 2. congratulations on both dogs doing well! i like the golden light in the last few photos!

  SvaraRadera
 3. Fint lys du fanget her, det er en magisk tid med mjukt lys nå... Det er nok en Havørn du så, vår aller største rovfugl, grattis.

  SvaraRadera
 4. You have some handsome looking dogs! Sounds like they did well! Love your shots of the wild weeds and grass!

  SvaraRadera
 5. Love the feathery grasses with a blurry background, very pretty, and great focus. Well done, the dogs!!! And you too, with much training. Here we have gales in the Central Plateau, horizontal rain, and not warm and flooding in the North.enjoy your warmer days. Cheers, Jean.

  SvaraRadera
 6. Härligt, det är en skön känsla efter utfört prov 0och det gått bra.
  Snabbheten hör väl ihop med ivern, blir ju bättre med tiden
  Här börjar älgjakten idag. Vi testade att släppa Palle (som blev sparkad av älg ifjol bara 6 månader gammal,i slutet av förra veckan. han fick snabbt upp älg och skällde i dryga 2 timmar. Gissa om husse var nöjd! Tyko fyraåringen, visade däremot inte framfötterna. var mest som om han var ute på en liten promenad. han lever farligt!
  Ha en bra vecka/brita

  SvaraRadera
 7. Go´morron!

  Det där spårprovet var väl ett alldeles utmärkt sätt att avsluta semestern med!? Grattis till att båda vovvarna blev godkända - och Trym ska du så klart vara extra stolt över! KUL!!!

  Fågeln kan säkert vara en örn - havsörnar finns ju lite var och stans, och inte bara ute vid havet tex. Jag är dålig på att känna igen dem, men är det STORT så är det förmodligen en sån. En mäktig syn, när helst man har turen att få se en! :-)

  Hoppas det känns okej bara du väl är på plats på jobbet igen!? Att sluta sin semester är ju alltid vemodigt, och det kan vara lå-å-å-ång till nästa ledighet... <:-)

  Ha en BRA dag!!! :-)

  SvaraRadera
 8. Ser ut som en havsörn tycker jag.

  Bra jobbat av hundarna! Grattis till ett gott förarbete!

  SvaraRadera
 9. Beautiful pictures, especially your dogs.
  Greetings Irma

  SvaraRadera
 10. GRATTIS till hundarna och matte.

  SvaraRadera
 11. Wat zijn ze toch lief die teckels zulke lieve kopjes en volgens mij is het een adelaar aan de vleugels te zien mooie foto,s groetjes Danielle

  SvaraRadera
 12. Gratulerer med godkjent anlagsprov ! Farten har ofte vært "problemet" med mine springere, ikke alle dommere liker stor fremdrift selv om sporet ellers blir gått feilfritt. / Brit

  SvaraRadera
 13. Gratulerer med godkjent. Taxer er fine, kun et lite steg under PGBV:)

  SvaraRadera
 14. - Halloj på Höglandet.
  - Jag tror det är en örn du fångat. Ser ut så på de trubbiga vingarna. Men det är lite svårt att säga säkert, bilderna är lite mörka för att jag ska vara helt säker.
  - Ha en fortsatt bra dag !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida....:o)

  SvaraRadera
 15. Grattis, va kul med hundarna och va redigt dom spårar. Bra att hålla i blodspåret när det finns färsk vittring av annat slag med. Säger som de andra här att det är en örn du fångat på bild och det måste väl vara en havsörn eller? På Hökensås ska det visst häcka örnar men det är nog kungsörn.

  SvaraRadera
 16. Beautiful pictures, especially your dogs.
  groetjes Herman

  SvaraRadera
 17. What wonderful golden light you've captured!

  SvaraRadera
 18. Havs- eller Kungsörn? Frågade en som sett båda och han sa: Gammal Havsörn(4-5 år eller mer) har vit "rumpa" eller en ung Kungsörn har vit "rumpa" så det hjälpet mig inte mycket, men en Havsörn lite "rundare" kropp och kungsörn lite mer utdragen. Den gången bestämde vi oss för Kungsörn. Har några dåliga bilder på Havsörn./ Myran

  SvaraRadera
 19. Mmm, de där mygg-uslingarna kan ju förstöra både skogspromenader och en hel sommar om det vill sej illa. :-( Men faktiskt har det varit ovanligt lite mygg här i år!? Och jag märkte i morse att det var en bra tid att gå i skogen på (före kl 9), för det var väl fortfarande så pass fuktigt i luften då, och dagg kvar efter natten, att insekterna inte hade börjat röra på sej. Fick tex inte en enda älglusfluga i håret! :-D

  SvaraRadera
 20. Congratulations with the results of your dogs. It looks like the cooperation between dogs and trainer is succesful. Good job!
  The bird is clearly an eagle, but I can't say what kind of.
  In summer and autumn you will get a lot of chances to make nice pictures of plants, flowers and within a while spiders in a web. With us it still feels a bit like summer with daily temperatures above 20 °C. At the same time the signs of autumn are everywhere: fog in the morning, drops upon grasses and so on. You already made a good start with your pictures and I'm sure there will follow a lot more.
  Greetings, Kees

  SvaraRadera
 21. Grattis till hundframgångarna!
  Örn, ja kanske det, men jag vet inte för jag har aldrig sett någon.
  Mjölkörten eller rävarumporna som vi säger, var fina och så också det sista guldiga fotot!

  Jodå, det var en fisk allt! Äntligen, säger jag, så många gånger som de lurat en bakom ryggen! Det hoppade och hade sig på många ställen i söndags.
  Nej, nu ska jag titta på Robinson.
  /Pia

  SvaraRadera
 22. Supergrattis till duktiga vovvar.
  Jättekul att all möda bär frukt.
  Underbara bilder på kvällningen. Örnen ser riktig bamsig ut.
  Kramizzzzz

  SvaraRadera
 23. Beautiful photographs, I am pleased that we can admire so beautiful views. A bird in flight it is a fantastic view. I am greeting

  SvaraRadera
 24. Grattis till de klarade proven! Visst är det örn, utan fågelbok tillgänglig vågar jag inte gissa på vilken sort. Härliga landskapsbilder därtill. / Deerhunter

  SvaraRadera
 25. Congratulations on your wonderful dog tests! You must be very happy!

  I also love your nature photos. They delight me.

  SvaraRadera
 26. Kul.
  Art - Fåglen är en havsörn.
  Ålder - Man kan på den ena bilden se stjärten som är nästan vit. Har dock någon mörkare stjärtpenna kvar där så helt adult är den inte. 3-4 år är nog nära sanningen,
  Siluetten på en havsörn brukar förövrigt liknas vid en planka, vingar som är jämntjocka och i rak vinkel ut från kroppen. Till det är stjärten relativt kort och trubbig. Kul

  SvaraRadera
 27. Visst pirrar det i magen när man väntar på starten. En av mina labbar som jag har haft var viltspårschampion, så där har man sprungit många varv med släpande klövar och stänkflaska med grisblod. Grattis till bra resultat. De är så fina de där små strävhåriga.
  Kerstin

  SvaraRadera
 28. Congratulations on doing so well on tracking tests! Great pictures!

  SvaraRadera
 29. Gratulerer med godkjent sportest!! Flinke hunder :)

  SvaraRadera