måndag 30 december 2013

Jakt och drevprov

Det har varit ut i skogen med hundarna de senaste dagarna. Man får passa på nu när det är plusgrader och ingen snö. Vår jaktsäsong för taxarna är slut sista februari. Så vi hoppas på lika fint väder tills dess.

I lördags åkte vi ut till stora jaktmarken. Vilja gjorde ett kanondrev i regnet som var hela tiden vi var ute. Jag var något blöt. Mina jaktkläder står emot regn men det var blött ändå. Tyra blev släppt med men det var älg precis där. Sambon såg dem. Hon tyckte ju det var jättekul med färskt vilt. Jag stod fint och fick se ko och tjur komma ut på 70 m. Men inte hade jag kamera framme i regnet. Vi skulle släppa henne 1 km bort men älgarna hade travat på dit med. Ingen kamera till hands igen. Synd.

Så här grått var det


 
 
 
 
I söndags åkte vi ut till mindre marken. Vilja fick gå först och fick upp djur ganska snart. Men det drog in på grannmarken direkt och buktade fint där. Trist! Vi fick kalla in henne där efter 1timmes drev då vi inte vill att de jagar på andras mark så länge.
 

 
Sedan var det dags att släppa Trym. Släppte honom i planteringen (bild). Han fick upp djur ganska snart och gjorde även han ett fint drev på över en timme. Jag såg djuren mellan tallarna på 200 m. De kom i pass hos vår jaktledare men just då anropade jag min sambo på radion. Han hade inte kopplat hörsnäcka till radion och det hörde ju rådjuren. Sedan fick rådjuren nog och hoppade i ån och simmade över till grannmarken.
 


                                                                         Trym redo 
Vi har saltstenar på marken för älgar och rådjur
 
 
Sedan kom Nisse med gråhunden Melker och vi satte oss på pass. Bra att Melker får träna lite. Vi hade nog älg inne men de gick över bäcken och Melker ville inte följa med.
 
Det flög en tjäder rätt emot mitt pass. Kameran ligger ju alltid beredd och jag fick ett snett bakåt foto på den.
 
 
 
Idag har jag varit med Trym på jaktprov. Det har gått super!! Han tog sin tredje raka första pris. Nu är han svensk jaktchampion och med hans förstapris på Åland även finsk jaktchampion. Allt blir ju klart när protokoll kommer och jag gjort ansökan hos kennelklubben i Sverige och Finland. Jag är så stolt!
Han jobbade hela tiden och hade 3 fina drev. Det bar iväg på långskjuts sista drevet så man är lite slut ikväll. Vi har gått nästa 13 kilometer idag. Trym har betydligt mer i sina ben.
 


 
Trym släpps och söket börjar
 
 
Härlig mark
 
 
 
 
 
Trym klar efter 2 drev. Domaren visar vägen
 
 
Härliga mossar
 
 
Runt denna lilla sjö gick drevet och vi efter puh......
 
 
Kantareller den 30 december!!!
 
 
 
Superstolt är jag. Poäng efter kollegium.
 
Det blev ett långt inlägg idag men så är det ibland. Imorgon ska vi ut igen och då blir det hos Loke. Vilja och Tyra får följa med. Ayla haltar lite och Trym behöver vila
 
 
 
 

 

11 kommentarer:

 1. congratulations to trym! that's wonderful!

  SvaraRadera
 2. Får ju förstås börja med att säga GRATTIS! Så himla kul för dig/er!
  Ja du, här blir det nog att ligga lite lågt med jakt nu ett tag, du läste väl inlägget där Kasper drev i närmare 4 timmar och 18 km! Har försökt kolla upp och alla säger att man får börja om från början. Trist, för näsa har han, men så är det....kanske att det kan bli något lite...vi får se.
  Ha nu ett gott slut på det här året och GOTT NYTT 2014!
  Det måste vara en go´ känsla att få börja nya året med så fina meriter. Grattis än en gång!

  SvaraRadera
 3. Well done Trym!!! And to you too, lots of training, standing in cold/snow/rain/ and wet coat as well.. Hope all other days out go as well as this one. New Year wishes for 2014 to be a good year for you and all at your place. Jean.

  SvaraRadera
 4. Wow hvilke bra dager dere har hatt og stort grattis til Trym. Tror det blir en siste tur med Albin for året idag. Lett snø med nullgrader og nesten vindstille. Burde være bra. Kul å lese bloggen din, fortsett å knipse bilder og skrive. Godt nytt år. mvh JaktAsle

  SvaraRadera
 5. Congratulations on Trym, it's a good dog.
  My favorite photos are number 4 and 16.
  I wish you a very Happy New Year.

  SvaraRadera
 6. - Halloj på Höglandet.
  - Härliga bilder från snöfri skog !
  - Ha det så bra och Gott Nytt År !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida vid kusten...:o)

  SvaraRadera
 7. It must have felt great to train such a talented dog. The championships are a resut of a good combination of talent and training skills. Congratulatios.
  Everytime you experience again that hunting is not an easy job.
  Greetings, Kees

  SvaraRadera
 8. Congratulations to Trym! Awesome! Have a Happy New Year!

  SvaraRadera
 9. Så utrolig bra jobba! Gratulerer så mye med championatene, virkelig godt jobba av hund og eiere. :)

  SvaraRadera
 10. What talented dogs you have. Wishing you all a wonderful 2014.

  SvaraRadera