tisdag 17 december 2013

Jaktprov idag

Idag var det dags för jaktprov med Ayla och Trym. Vi skulle vara på vår större jaktmark. Där är det väl inte så gott om rådjur men vi har haft fina drev där under denna säsong.

Vi mötte domaren kl 0730 redan och det var kolmörkt. Men man ska ju kolla chipnummer, få ordning på GPS så det var bra att få det klart. Jag skulle ju starta båda hundarna och de ska vara lösa minst 3 tim och max 4 tim.

Ayla skulle få börja. Hon sökte och sökte....men inga rådjur att se. Vi gick med henne och hon försökte söka men var lite trång i söket. Vi begav oss uppför Getryggen som är en rejäl höjd. Man får snedda sig uppåt. Domaren menade att de gärna ligger på höjden. Jo när vi kom upp äntligen men andan i halsen och svetten i pannan for Ayla iväg. Drev direkt! Då hade hon sökt 1 timme och 20 minuter. Hon hade bra tryck i skallet och det lätt härligt när vi stod högst upp på Getryggen. Men tyvärr släppte hon efter 23 min.
VI försökte ett släpp till men Ayla var trött eller less. Jag avbröt provet. Hellre det än att få en nolla.

 
Domaren lyssnar efter Ayla
 
 
Det började regna och tyvärr blev det inte så mycket bilder. Vi stretade igenom skogen och man blev rejält blöt.
 
Sedan var det dags för Trym. Han har lite mer fart än Ayla och efter 30 min fick han upp rådjur. Han drev fint och hade bra kontakt. Vi hörde honom fint och gick efter drevet.
Efter mer än en timme tog drevet stopp då rådjuret hoppade över ett fårstängsel och Trym kom inte igenom. Men han sprang utmed vägen tills stängslet tog slut. Smart av honom. Men han tog nog sina gamla slag då det fanns i närheten. Jag kunde kalla in honom i en plantering.
Vi hade tid kvar och tog en fika. Trym fick vara lös och såklart sökte han upp något annat. Troligen en hare som han reste. Drev 20 min och jag kunde få stopp på honom då han rotade runt i en plantering.
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag iväg några dagar så det blir inte någon dator alls. Men jag hoppas kunna skriva spännande inlägg fredag eller lördag. 
  

11 kommentarer:

 1. Your little dogs work very hard for you. They are so wonderful.

  SvaraRadera
 2. It still looks mighty cold there, enjoy a few days off, will you be back for Christmas Day? Greetings from Jean

  SvaraRadera
 3. Vad synd att det dröjde så länge innan Ayla hittade rådjur. Räckte Tryms drevtid för att klara provet? (Jag har typ noll koll på vad som krävs...) Verkar vara ungefär hur mycket som helst som kan krångla till det på proven, så jag börjar åtminstone ana hur otroligt mycket jobb och engagemang det ligger bakom varje jaktchampion!!

  Ha det så trevligt vart du nu ska, och jag ser fram emot spännande nyheter (??) på fredag eller lördag!

  Ha det gott!!! :-)

  SvaraRadera
 4. Hunting sometimes changes into enjoying nature :)
  Greetings, Kees

  SvaraRadera
 5. Så flinke dere er til å stille på jaktprøver. Selv om det ikke er så lett hver gang, så gjør dere en kjempe jobb med treningen av hundene, syns jeg. Grattis til Trym med 1.pr han fikk tidligere i høst. :)

  SvaraRadera
 6. Ser härligt ut att sitta på toppen där i vitmossan. Samma gråväder där som härnere av bilderna att döma. För en oinitierad i jaktens hemligheter tycker jag att dina små hundar är både uthålliga och envisna. Bra egenskaper, antar jag.
  / Deerhunter

  SvaraRadera
 7. Tack för din rapport! Spännande! Synd att hon släppte, men det tar väl på ordentligt att springa runt och jaga studsiga rådjur … =)

  SvaraRadera
 8. Jag har ingen aning hur jaktprov med tax ser ut men jaktprov över lag är ju lite lurigt...man vet aldrig hur det går...ungefär som med jakt i allmänhet... ;-) Det ser otroligt höstlikt ut på bilderna och så med lite regn på det...Jag har bokat in vår stövare på jaktprov för länge sedan men här blir det alltid skarpt lagom till helgerna :-( Fortsatt lycka till med prov, jakt och annat spännande och ha en jättegod jul! Kramar från norr!

  SvaraRadera
 9. Heel spannende voor de honden om deze test af te leggen en helaas ging het voor een van hen wat minder goed. Dan kan je inderdaad beter stoppen dan een 0 krijgen. Ik hoop dat het de komende dagen wel goed gaat.

  Ook voor jou een paar hele fijne kerstdagen en alle goeds voor 2014.
  Groetjes, Helma

  SvaraRadera
 10. Hallå...Det där är ingen dans på rosor för hundarna.Vilket jädra jobb.
  Hoppas att det går bättre för Ayla nästa gång.
  Nu vill jag önska er en riktig skön jul.Här kommer det att vara lugnt förutom på juldagen.
  Då är vi alla här. Femton stycken.
  Kramizzzzzzzz

  SvaraRadera
 11. - Halloj på Höglandet.
  Ingen snö där heller. Verkar vara svårt att se något
  av den varan den här julen....
  - Ha en riktigt God Jul !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera