tisdag 2 oktober 2012

Rådjursjaktpremiär

Äntligen kom den efterlängtade dagen vi kunde släppa taxarna i skogen. Igår fick Tyra och Vilja komma iväg först på stora jaktmarken.
Det hade regnat ganska rejält på morgonen och det var väldigt blött så morgonslag efter rådjur var lite utsmetade och vittringen mindre. Vilja for iväg och sökte ut fint. Hon hittade inget och kom förbi mig ibland för att ge sig ut igen. Det var nog lite svårt. VI beslutade att försöka kalla in henne efter att hon hållt på i över en timme och inte hittat något rådjur.

Hon var inte villig att komma och sprang ifrån oss på grusvägen då jag hörde bakom kurvan ett jättetjut från henne och det blev upptag. Hon drev fint och hennes skall var fantastiskt. Men.....hon gjorde en unghundsklassiker drev varvet runt en gång till. Hon är lite het och snabb, då missar man spåret. Hon kom i löpan där jag tog henne.


                Här hör man hennes skall då jag stod nära och hon drev ifrån mig

 
Tyra sökte av ett stort område men helt utan resultat. VI såg inga språr av rådjur alls, ingen spillning inte någonting. Det var lite synd. Men det var en trevlig dag i skogen ändå.
Det är alltid trevligt att komma ut i skogen. Viktiga är att hundarna har kul och det är inte hela världen om vi inte får något skjutit. Vi har dåligt med rådjur och måste vårda stammen.


Idag var det Aylas och Tryms tur. Ayla fick pröva först. Vi gick in vår vanliga start via Slingan som det kallas. Det tog en stund innan hon hittade rådjur och som vanligt drog det iväg mot ån där rådjuren simmade över.                                                         Ayla väntar tills alla skyttar är på plats

Här är några bilder från där jag satt mitt i skogen när Ayla drev. Fina skogsmarker för en liten tax med korta ben.
Sedan var det dags för Trym. Hans första riktiga jaktdag. Han såg lite frågande på mig om han fick springa iväg. Vips var han borta. Förgrömmade hund! Han sprang bort till bilen där husse satt i närheten. Husse sände iväg honom in i skogen igen. Till slut förstod Trym att han fick springa. Han sökte av ett område utan resultat och vi tog en paus med kaffe.
Sedan var det dags igen. Jag släppte honom och han sprang iväg direkt men åt det hållet vi varit innan idag. Ville ju prova en annan del av marken. Men....han fick upptag direkt och det var fullt drev. Han har som Vilja ett fantastiskt skall. Det var rådjur som han drev för jaktkompisen hade hört hur det knakade och det var inte älg.
Tyvärr sprang rådjuren ner i området som Ayla hade sina rådjur och de gick över ån igen!!! Han drev nog 30-40 min innan rådjuren gick över ån.Trym gick sina egna slag tillbaka. Han var inte villig att komma på hornet utan gick sina spår tillbaka. Han fick massa beröm och korv såklart.
                                            Husse på väg in i skogen för att kalla på Trym
En glad matte när hunden är tillbaka. Vi är nöjda över unghundarnas prestationer. Tyvärr blev det inte så mycket bilder och jag kunde inte lägga ut spåren från Garmin gps. Har inte installerat programmet i denna nya dator.
Nu är det tyvärr ingen jakt nästa helg då det skall vara lugnt i skogen före älgjakten som startar den 8 oktober.

33 kommentarer:

 1. Spännande att följa jakten och hundarnas utveckling. Inte alltid det behöver falla vilt för att man som husse och matte skall vara nöjd/Brita

  SvaraRadera
 2. Lovely nature shots ..... you have made good pictures.

  Greetings, Joop

  SvaraRadera
 3. sorry the deer were a bit scarce. but sounds like you had a good time, anyway.

  SvaraRadera
 4. Beautiful pictures, do not know the whole story, but you're going hunting with your dogs.
  You live in a beautiful country.

  SvaraRadera
 5. If I understand correctly, you're looking for the deer, together with your dog. Beautiful forest where you were, it is a pity you did not see the deer.
  Greetings Tinie

  SvaraRadera
 6. Kul reportage med småttingarna .Vet nog hur det är att ha för bråttom för vi har ju en som springer tio gånger på samma ställe ,kram Nette

  SvaraRadera
 7. Je heb altijd veel geduld nodig om honden iets te leren maar als eenmaal weten wat er van hun verlangt word gaan ze ervoor veel succes lieve groetjes Danielle

  SvaraRadera
 8. Godt å se du er igang med taxene. Litt svårt väder, men de klarte seg jo bra. Lugn före elgjakten.... alltid full fokus på elgjakten. Tror nok ikke en tax kan ödelegge så mye.

  SvaraRadera
 9. Jodu, "unghundsklassiker", det presterade Missan också!

  Här varierade det mellan duggregn och spöregn både igår och idag! Så inga bilder från mitt håll. Men i morgon blir det bättring med nya vattentäta kameran! Då kan vädret bli hur fan det vill, men bilder kommer jag att kunna ta!

  SvaraRadera
 10. Kul att det gick bra för dem, även om det inte blev nåt skjutet :) Tycker Trym ser så härlig ut i sin jaktväst :)

  SvaraRadera
 11. A hunt without succes but a fine day in the woods. Maybe you'll be more lucky in a next try. A good idea to include a short film in yout blog.
  Greetings, Kees

  SvaraRadera
 12. Va roligt att ni äntligen fått komma ut och släppa hundarna! Jätteroligt att läsa om och se dina bilder, ser fram emot mer!

  SvaraRadera
 13. Sounds like a good time even though you didn't come home with a deer! Your deer hunting is a bit different than ours. The dogs gave it a good try.

  SvaraRadera
 14. Blir spennende å følge hundene utover sesongen. :)

  SvaraRadera
 15. Ikke lett med korte bein i terrenget nei,)
  Tenker det blir ressultat av jakta etterhvert. Ha en fin fin onsdag:)

  SvaraRadera
 16. Alltid moro og ikke minst spennende når hunden får sin første riktige jaktdag!
  Ser ut som et bedre hareterreng utifra bildene ;-)
  Rune

  SvaraRadera
 17. Beautiful photographs, I love such forest nooks. I am greeting

  SvaraRadera
 18. Ayla gibt super Spurlaut und ihr habt auch ein GPS Sender.. da kann nichts mehr vschief gehen.. viel spass
  Grüsse Frank

  SvaraRadera
 19. I heard her in the movie and heard barking indeed they ever did. Nice pictures of Ayla also :-)
  Your nature photos I also find very beautiful.
  Too bad you did not ehrten but next time you see it more firmly.

  SvaraRadera
 20. Ska bli riktigt kul att följa eran säsong!

  SvaraRadera
 21. Jag som helt saknar kunskap om jakt får lära mig en del när jag läser dina inlägg ;)
  Fint att du är nöjd med unghundarna, måste vara roligt att se deras framsteg. Ha det gott!
  / maria

  SvaraRadera
 22. Som andra ovan skriver är det intressant att följa gången i något som känns helt obekant för egen del. En sån där GPS-enhet verkar ju praktisk att ha till hands med egna hunden lös springande i terrängen. Han är gammal men saknar inte upptäckarlusten! / Deerhunter

  SvaraRadera
 23. Förstår att det var spännande att släppa dem - och KUL att det gick så bra!!! :-) Synd bara att rådjuren pös iväg över den där ån... Men en annan gång kanske de tar ett för taxarna mera lämpligt håll!? :-) Jätteskoj att få hänga med dej/er ut i jaktmarkerna på det här viset i text o bild - och ljud var det ju också, förresten!! :-D

  Ja, nu ligger väl alla jägare i startgroparna inför älgjakten... Här lär det inte vara mycket annat än jaktförberedelser den här helgen. Ja, inte så mycket för min del i och för sej - men jag lär ju inte gå obemärkt förbi vad husets karlar sysslar med! ;-)

  SvaraRadera
 24. - Halloj på Höglandet.
  - Så häftigt med en radiostyrd jakthund....:o)
  Måste vara spännande med jakten. Och se vad som kommer att hända.
  I mitt "tidigare" liv var jag med ute på många älgjaktspremiärer. Inte
  med bössa, utan istället några kameror som vapen.
  - Lycka till med jagandet !
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 25. Ja här har vi haft många frostnätter redan, dom började tidigt i år... trist dom mornar jag måste ta bilen till jobbet för jag har inte lärt mig än att sätta i motorvärmare så då blir det till att skrapa rutor.
  Förstår att du hellre fortsatt med rådjurjakten, måste ju vara riktigt kul när man har hund. Jag jagar rådjur utan hund, hade så gärna haft en men är pälsdjursallergiker och om jag ska ha hund vill jag inte behöva ha den boendes i hundgård mestadels...

  SvaraRadera
 26. Lovely photos, and great video, can hear the barking so clearly.Do you have colder days and nights now? And do you have to have coats for your wee dogs in the wintertime? Cheers, Jean.

  SvaraRadera
 27. Så spännande det måste vara :)
  Jag gjorde som du skrev .. skickade in en bild till jägarförbundet på månadens bild och jag har precis fått veta att min bild blev månadens bild för Oktober:) Så tack för tipset:)
  kram

  SvaraRadera
 28. What fun for the dogs to roam in those lovely woods.

  SvaraRadera
 29. Ohhh så duktiga de är de små liven
  Hoppas att de får till det så att du eller gubben får skjuta ett så att de får se själva hur duktiga de är.Det blir ju som en medalj.
  Härliga bilder.
  När jag lyssnade på filmen med drevet så vaknade mina små och undrade var hunden var.
  Kramizzz på dig.Fortsatt mysig helg!

  SvaraRadera
 30. Både matte och vovven verkar nöjda efter jakt-premiären :)
  Vilken fin terräng i skogen, jämfört med mina skogar där det ligger sten vid sten för det mesta.
  Ha det gott /bea

  SvaraRadera
 31. Rådjursdrev i skogen. Blir inte mycket bättre än så. :)

  SvaraRadera
 32. Jag önskar er en trevlig älgjakt nästa vecka eller sketjakt för de som är vidskepliga. ;)

  SvaraRadera