måndag 8 oktober 2012

Älgjakt, dag 1

Idag var det dags för den årliga älgjakten. Vår tilldelning är 4 vuxna och 4 kalvar. Vi har inte sett så mycket älg på marken så förväntningarna var stora att det kommit in älgar nu.

Vi samlades klockan 0730 och efter jag kontrollerat att alla hade sina papper i ordning så var det genomgång. Vi skulle börja i den södra delen och ha två hundar, Sigge (gråhund) och Silver (karelesk björnhund).

Jag hamnade på ett fint pass med torn på en höjd med fin utsikt över kalhygget. Solen sken och det var inte ett moln på himlen MEN det blåste kallt.

                                                          Vacker utsikt!


                                                            Härlig blå himmel


När jag sitter där i snålblåsten så kommer pinntjuren som jag såg igår från höger i full fart. Han passerade bara 5 m från mitt torn. Begriper inte hur älgar kan springa i terräng med stenar, stubbar och ojämnheter. Jag såg direkt när han kom att det var gårdagens pinntjur, alltså fredad. Var beredd då det var en kviga i sällskap igår. Men hon kom inte.
Man hade sett en kviga på morgonen vid infarten till jaktmarken. Troligtvis var det hon. Detta par har varit tillsammans sedan mitten av september vet vi då man sett dem. Men av någon anledning hade de delat på sig igår. Annars hade det nog smällt på mitt pass...

Tjuren hade troligtvis blivit stött av Silver då hundföraren hittade legan han hade sovit i.
Vi fick sitta kvar ett tag till då Sigge hade mer att söka igenom. Men man ser mycket annat när man sitter på pass.

                                             En större hackspett kom och hälsade på. 
 
 
 
 
                                           Sädgäss eller grågås passerade ovanför mig.
 
 
 
 
 
 
                    Vid saltstenen så dök plötsligt en råbock upp, 4 taggar vid granskning.
 
 
 
 
Vi avbröt jakten för att ta lite kaffe och ställa ut på nytt. Vi skulle låte Sigge leta reda på kvigan där man sett henne. Nu var det Mary (jämthund) som skulle få pröva lyckan. Sigge fick nog fatt i spår efter kvigan men det gick ut ur marken. Mary arbetade på i andra änden av såten. Hundarna fick upp djur och Sigge for iväg norrut med, vid spårning ko med kalv. De är fredade och inte skjutbara. De sprang mot sjön och simmade ut och Sigge satt snopet kvar. Mary höll på med något , kanske gris det blev dock inget drev så husse kopplade henne.
 
Jag satt nog på det vackraste pass jag någonsin suttit på. Solen lyste varm nu och jag hade en liten bit att gå dit. Ett litet hygge med uppvuxen sly och Torregölen som glittrade....kan det vara bättre?
Det var så fint men på detta passet hade jag ingen påhälsning av fåglar eller annat. Solen gassade på och nog fick man lite färg ändå idag.
 
 
 
 
 
 
 
                           På väg från passet såg jag den här lille krabaten.
 
 

 
 
 
Vi avslutade jakten med lite korvgrillning och eftersnack som vanligt. Imorgon skall vi till ett mindre skifte på ca 400 hektar. Där får vi se upp då det är i hörnet av två stora riksvägar. Hundarna vi har då är inte så vidlyftiga och vi hoppas att det kan smälla ganska snart.
En härlig jaktdag med vacker natur och naturupplevelser. Jakt är så mycket mer.17 kommentarer:

 1. Fina bilder och en bra berättelse om din dag på passet. Lycka till imorgon!
  Mvh / Kenny

  SvaraRadera
 2. I do my shooting with a camera. My husband is the hunter. I have eaten Moose and found it quite delicious :)

  SvaraRadera
 3. Härliga o fina bilder! Så skönt väder ni ser ut att ha haft :)

  SvaraRadera
 4. I'm sure my husband would love to hunt moose, but we don't have them here. My Aunt who lived in Alaska sent us moose burger with which we made hamburgers that were delicious :) Sorry I have no recipes to share. I have only cooked venison and caribou.

  SvaraRadera
 5. even though you didn't have any shots, it sounds like you had a great day.

  SvaraRadera
 6. You returned with beautiful photographs

  SvaraRadera
 7. What a gorgeous hunt, and a lovely description of the day! Jack

  SvaraRadera
 8. Det var ett bra tag sedan jag satt på passet, men jag känner känslan i din berättelse. Ett av mina finaste minnen när jag satt på pass, var när en mård nyfiket kom nära och gjorde mig sällskap en liten stund. God jaktlycka/brita

  SvaraRadera
 9. Hvilket pass du hadde. Men ingen skjutbar elg. Bare kuer uten kalv dere kan skyte først? Lykke til idag:)

  SvaraRadera
 10. Vad synd att kvigan inte kom i sällskap med tjuren! Men du tycks ju ha haft en otroligt fin dag på ditt pass iallafall. :-) Hoppas det vackra vädret håller i sej idag också, och att ni även får kontakt med skjutbara djur. Stort LYCKA TILL!!! :-)

  Här är jaktmarkerna alldeles för små för att det ska gå att använda lösa hundar. Älgarna skulle förmodligen bara gå in på grannmarkerna om de fick en jämte, gråhund eller liknande efter sej, så ska det stötas fram älgar till skyttar som sitter på pass får det ske med hjälp av en mänsklig drevkedja. Sån har jag varit med och gått i några gånger, men i år behövdes det ju inte.

  Idag jagar man nog rådjur här, tror jag. Sonen skulle vara med för han har tagit ledigt från jobbet idag också. Maken däremot valde att åka och jobba istället.

  Ha det gott!! :-)

  SvaraRadera
 11. Beautiful pictures what a beautiful natural area, the woodpecker I find particularly well photographed.
  I do it a little easier to respond, so I comment a little later, or maybe not even respond.
  Greetings Irma

  SvaraRadera
 12. - Halloj i älgskogen.
  - Trevligt att få följa med ut på älgjakt. Förstår
  att det var skönt i solen. Trots brist på skjutbara djur.
  - Ha en fortsatt bra dag !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 13. Ser ut att ha varit en givande dag vad vädret beträffar .Sådan där upplevelser som du hade berättar min man också om alla andra djur och fåglar ,ha det så bra imorgon , kram Nette

  SvaraRadera
 14. At least you had a beautiful day although you did not get a chance to shoot an elk. You have seen some wildlife and enjoyed the surroundings. Luckily the weather was good.
  Greetings, Kees

  SvaraRadera
 15. Fint pass. Och kul att du fick lite älgkontakt i alla fall, nästan översprungen.
  Glömde nämna det i min blogg, men jag såg både duv- och sparvhök. Faktiskt två av den senare.

  SvaraRadera
 16. Definitely a great view Majsan and I see a pretty motley woodpecker. also a nice iikker and a small deer. No moose so but that will still come, I think so :-)

  SvaraRadera