söndag 7 oktober 2012

Besök på jaktmarken

Idag åkte jag ut till den större jaktmarken och fixade till ett sista pass. Det kom ett skyfall med hagel så jag fick sitta i bilen och vänta. Sedan blev det vackert väder och solen kom fram.
Körde runt på skogsvägarna och spanade och där såg jag dem!!!! Älgtjur och kviga. Stannade till och fick gå ur bilen för att kunna se dem båda bra. Det var nog inte mer än 60 - 70 m. Jag fotograferade ju och höll kvar dem bra länge med mitt älglock. De tyckte nog att den älgen såg konstig ut.

Men vet ni vad??? Alla bilder blev skakiga , fattar inte varför. Hade 70-300 objektiv, bländare 5.6, ISO 200. Stod lutad mot bilen. Hittar inte anledningen till det. Har någon ett tips kanske??
Detta är den bästa bilden alla andra var bra mycket mer skakiga.Jag körde vidare och såg något skymta på ett hygge. Något stort brunt och letade efter hornen. Men det var 6 stora vildsvin. De gick så fint efter varandra. Avståndet var ca 150 m.


Jag såg tjäderhönor på två olika ställen vilket var trevligt. Ingen tupp tyvärr men det finns ju lite tjäder på marken.

Jag åkte till sjön vilket var vackert då solen kommit fram. Jag såg flera fåglar och även en ekorre.
Det blev så härligt väder och solen lyste varm faktiskt. Fattades bara pick nic korgen. Jag fick plötsligt något i huvudet när jag gick förbi en tall. Tittade upp.....en ekorre. Fick många bilder men det kommer i senare inlägg. BLir för långt här idag annars.

Men plötsligt hörde jag spillkråkan jag visat er tidigare. Den var på längre avstånd idag men kunde få lite bilder på den.


Hoppas ni ser den här. Den satt länge och skrek för att sedan göra en störtdykning...Det var dags att ge sig av och åkta till staden för att handla lite matsäck till jakten imorgon. På väg hem såg jag en regnbåge. Stannade för att fotografera. Hörde någon fågel vissla så fint. Uppe i ett träd satt några fåglar. Det är nog svårt att se men vet inte vilka det är.....
 
 
 
Vid sista byn innan hemmet var rådjursgeten med sina två kid och betade på klöverfältet som de varit hela sommaren. Fick fina bilder där med. Kommer senare. Väl hemma flög tranor över huset vilket även de blev förevigade.
 
Imorgon börjar älgjakten och skitjakt på er, ni som skall ut. Det skall bli fint väder och bra möjligheter att fotografera. 

22 kommentarer:

 1. i like the reflection shots. and good spotting on the moose. hope your lens is working okay.

  SvaraRadera
 2. Angående skakningsoskärpan: Använde du bilen som stativ? Var motorn frånslagen? Enligt Exifdata togs bilden på 1/20 sek,så något slags stöd måste du använda eller vrida upp ISO:n. Du kommer säkert att få råd från personer bättre skickade än min person. Men över tiden har jag märkt att dina högISO-skott känns en smula överexponerade. Det är - tycker i alla fall jag - helt OK med svärta i bilder där skugga finns i verkligheten. Och ger dig möjligheten till kortare slutartid/skarpare bilder.
  Sen måste jag gratulera till landskapsbild #6. Ljus, komposition. Allt faller på plats. / Deerhunter

  SvaraRadera
 3. Vilka vackra bilder, Sverige ar ju sa fint. Tack for svaret pa min fraga om intill. Jag tycker sa mycket om det svenska spraket, men jag har ju inte bott dar pa 50 ar nu, sa det blir ju lite hur som helst ibland.

  Jag saknar inte den svenska vintern som du fragade om. Pa en normal vinter sa far vi sno har ofta, men den smalter efter en eller tva dagar. Sa man behover inte skotta eller ploga vagen om man har som vi har four-wheel drive pa bilarna. Dom plogar och sandar vagarna, sa det gar bra for det mesta. Forra vintern fick vi alldeles for lite regn och sno. Hoppas pa mer i ar.

  SvaraRadera
 4. En grann oxe och sex grisar plus lite annat smått och gått, ingen dålig kamerafångst det.

  Angående oskärpan, jag satsar på att tiden inte räckte till, att djuren rörde på sig. Om du har brännvid 300 meter, behöv du utan stabilisering ha 1/300 i stillastående för att få skärpa. Med stabilisering tippar jag att det är det minsta man behöver för att få en skarp bild på djur i skogen som rör på sig./brita

  SvaraRadera
 5. Bilderna blev nog skakiga med tanke på älgjakten (fniss) härliga höstbilder ,kram Nette

  SvaraRadera
 6. Go´morron Majsan!

  Hur går det med älgarna!? :-) Vore ju typiskt om de visar sej på det där viset, och poserar så fint framför kameran, dagen innan jakten men sen bara är puts väck när jakten börjar... <:-)

  Jag tog i i underkant när jag sa att jag trodde att jakten på vuxna älgar skulle vara över på 2-3 dar. Den tog slut i samma stund som det blivit skjutljust! Två älgar tippades på två olika ställen, och den ena hade faktiskt sonen nöjet att få fälla. En "pinna-tjur", som han sköt tillsammans med farfar och med hans bössa hemma hos mina svärföräldrar. (Undrar just i vilket skick jag får hem honom ikväll - för det ska väl firas att man har skjutit sin första älg, kan jag tänka mej! 8-X)

  Nu återstår kalvjakten här, men den lär bli betydligt svårare att lyckas med. Men jägarna lär ju testa imorgon och i övermorgon. Osäker på om de har en eller två kalvar på licensen. Det är nog bara en...?

  Kul att du fick se vildsvinen! Jag har aldrig sett såna i dagsljus - knappt sett några livs levande överhuvudtaget, faktiskt. Bara spåren efter dem - de finns ju typ överallt numera... :-I

  Apropå att dina foton blev suddiga. Kolla så du inte har råkat stöta till IS-knappen på objektivet, så att den funktionen har blivit avaktiverad! I annat fall får du kolla vilken slutartid du hade - den kanske trots allt blev för lång, även om du hade bra stöd. :-)

  Hoppas det går bra för er i jakten nu!!!

  SvaraRadera
 7. Likte jo veldig godt de to øverste bildene! Ble noe utrolig spennende med dem:)
  Og artig med dykket til svartspetten,)
  Her har elgjakta vart en stund nå, og mye elg er skutt. Satt faktisk noen rundt hytta vår også, og det er uvant. Men det blir mere og mere elg, så det må jo jaktes endel.
  Flotte bilder av sjøen!

  :)

  SvaraRadera
 8. Nice nature pictures......pleasant to see this photo work.

  Greetings, Joop

  SvaraRadera
 9. Hallo!
  Wow, das sind mal wieder Aufnahmen!
  Bei euch ist ja im Wald noch richtig was los! Und auch die der See ist wunderschön!
  Eine schöne Woche wünschen wir..
  Yvonne & Raphael

  SvaraRadera
 10. Hei,

  I skogen kan du godt gå opp på litt høyere ISO enn 200, så du får raskere eksponering, da tipper jeg bildene hadde blitt mindre skakiga :-)
  Fint landskap du ferdes i og bilde nr 6 gjorde seg ekstra godt!
  Rune

  SvaraRadera
 11. Ik vind je eerste foto wel wat hebben en beetje dromerig en de rest zijn goed gelukt toch weer een hele ervaring erbij lieve groetjes Danielle

  SvaraRadera
 12. Vackra bilder och älgbilden var ståtlig.Gör inte så mycket med oskärpa ibland. Vad hade du för slutartid ?

  SvaraRadera
 13. - Halloj på Höglandet.
  - Jag tycker den blev dramatisk och fin !
  Troligen har det varit lite för mörkt, och exponeringstiden har blivit för lång. Eftersom det är lite rörelseoskärpa.
  Spännande och se hur jakten gått.
  - Ha en fortsatt bra dag !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 14. Härliga höstbilder! Tror du inte att ljuset varit lite för dåligt där mitt inne i skogen? För lågt ISO då kanske?
  Gillade det fotot med de gula träden och vattnet som var blått av en blå fin himmel! Lite mer sånt här också tack! Regnbågar är alltid lika fantastiska.

  Liknar grönfink den där sista.
  Förresten, du hade säkert rätt att det var en ormvråk jag fotat.
  /Pia

  SvaraRadera
 15. What a beauty photos and what is the nature with the already beautiful autumn colors
  Greetings Tinie

  SvaraRadera
 16. Så härliga bilder!! Vilken tur du har att få se så många olika djur!! Att älgbilderna blev skakiga vet jag inte vad det kan vara.. hade du bilen avstängd annars kan det vara vibrationer från den? Eller så skulle du haft ett högre iso till den bländaren... Hoppas din jaktvecka kommer att bli kanonbra!! Skitjakt på dig!!

  SvaraRadera
 17. Hallo,
  ich glaube da kann ich dir helfen.. Iso 200 ist auf jeden Fall zu wenig... die 5,6 Blende ist bestimmt bei 300mm die Offenblende... wie war die Zeit bei der Aufnahme... es gibt da eine Faustformel.. die man sich ganz einfach merken kann..bei 200mm Brennweite nicht unter 1/200... bei 300mm.. nicht unter 1/300.. bei 400mm nicht unter 1/400 usw. usw. jetzt kommt es darauf an ob du ein Stativ oder auch ein Stabilisator im Objektiv hast.. dann kann man ca. zwei Belichtungsstufen tiefer gehen.. ich selber Fotografiere im Wald nicht unter ISO 1600 manchmal auch doppelt so hoch ( bei bewegten Motiven) wobei ich dann auch die Blende erhöhe um das Rauschen zu minimieren...
  Ansonste würde ich mich über so ein Bild riesig freuen...;-)
  Grüsse Frank

  SvaraRadera
 18. ich bin es noch einmal ... habe noch mal nachgeschaut.. die ganze Formel geht wie folgt.. Die Verschlusszeit sollte wenigstens dem Kehrwert der Brennweite in Sekunden dividiert durch 1,6 entsprechen...
  musst du mal bei Google schauen
  Grüsse Frank

  SvaraRadera
 19. Hej igen!

  Hela årets älgjakt är nu avklarad här - i kvällningen gick min svärfar ut lite på måfå. Vad hittar han då i en dunge, om inte en hel flock med älgar!? Ko med två kalvar, en kviga och en liten tjur... Ja, det var ju ganska omöjligt för honom att låta bli att skjuta den ena kalven då ju... <:-) Ganska otroligt egentligen att ha fixat alla tre älgarna på första dagen, och dessutom inte har gjort ett enda drev eller ens försökt spåra upp dem. Men det har ju synts till många älgar här hela hösten, så alldeles förvånande är det ju inte. Men det är flera jaktlag runt omkring som inte har skjutit något än, så en hel del tur har "mina" gubbar givetvis också haft idag. Den andra tjuren som sköts i morse var förresten en åttataggare, och den skytten fick vad whiskey han tålde (och lite till) - men sonen hade tack och lov karaktär att stå emot det! Han och hans kompis ägnade istället en del av eftermiddagen åt att fixa till det sista vid sin vildsvinsåtel. Nu ska det bara bli tid till att sitta där och vaka på grisarna om nätterna också!

  Hur har det nu gått för dej/er i skogen idag? Nyfiken!!! :-)

  SvaraRadera
 20. Tack för alla svar ang min fråga om bilderna som blev suddiga. Genomgående svar är att ISO var för lågt. Älgarna stod på en traktorväg med skog vid sidan och det gav ju dem en mörkare position. Jag stod på vägen där det var mera ljust. Vid granskning av bilderna så låg tiderna mellan 1/6 och 1/15. Varierade mellan bilderna.
  Jag borde tänkt på det då jag alltid höjer ISO vid skymning. Jag ställer in bländarprio än så länge. Telet har stabilisator.
  Det retar mig då jag stod utanför bilen och älgarna stannade vid mitt älglock. Hade all tid i världen att kontrollera ISO mm. Men det blir säkert fler chanser.

  SvaraRadera
 21. Hi Majsan,
  I think Frank has given you the clue to solve your problem. If you have chosen your aperture, then you always have to control the combination ISO value and shutterspeed. When animals are moving it can easily happen that the shutterspeed is too low. Raising the ISO value influences immediately the shutterspeed. Just try it.
  Foto nr 6 is my favoutite.
  Greetings, Kees

  SvaraRadera
 22. Jeez say! You saw it too so just bear walk! Berst be dangerous to me. Magnificent Moose and who also beautiful nature photos with plenty of water, and many birds. I can really ontzetend enjoy :-)

  SvaraRadera