söndag 17 juni 2012

Tvådagars hundkurs-trött matte och Vilja

Jag fick förfrågan av min uppfödarmentor att deltaga vid en helgkurs som hon brukar anordna för sina valpköpare. Det var ju klart att man ville. Vilja fick gå med då hon känns lite svårare att få ordning på. Några andra deltagare hade även anslutit till kursen.

Kursledare var Peter Ekeström som var jättebra. Han utbildar hundförare och deras hundar och är  bl a hundredaktör för tidningen Jaktmarker & Fiskevatten.  Han har stor erfarenhet av hur jakthundar fungerar, hur man läser dem, vad som är viktigt för en jakthund. Vi fick verktyg att jobba med hemma och fortsätta vårt arbete med våra jakthundar.. Läs mer om Peter på www.dogworks.se . Rekommenderar att anlita honom för kurser. Det var mycket övningar men väl planerat så hundarna fick vila i bilarna. De blir trötta fort och även en matte och husse blev trött.

Vi hade blandat väder dessa två dagar, sol ibland, någon skur men annars bra för en hundkurs.
Här är lite bilder från helgens kurs.


En härlig inhägnad rastgård var vår kursplats dag 1


Övning: Hunden skall sitta kvar även om man har lite drag i kopplet


Väldigt fastvuxen liten tax


När hundarna vilade i bilarna fick vi teoretisk utbildning och frågestund


Övning. Lära hunden sitta kvar i bilen tills vi säger Varsågod! Ok att hoppa ut


Teoridel. Svårt för vissa att stanna kvar på plats


Dag 2: Nu skulle vi utanför rastgården och prova övningar. Mycket störningar då det luktar mycket och helt annan miljö. Vilja vill gärna dra och bara lukta runt.


Här skall hundarna sitta kvar. Vilja känner inte för det i början, fick jobba lite ...


Till slut gick det bra, gäller att vara tydlig vilket man inte är alltid. Hunden blir osäker om man inte är det. Oj vad man lärt sig i helgen.....


Liston, Viljas halvbror går fint. Vi hade 5 m linor när vi jobbade med hundarna, vilket var mycket bra.


Sista övningen för dagen var att åka ut till ett hägn. Där finns mycket rådjur och harar och skulle bli mycket störning för hundarna. Vi skulle låta hundarna gå lösa med kopplet släpandes och göra våra övningar. Vilja var ju jobbig och jag fick kämpa med henne. Hon vill ju bara nosa runt. Mycket rådjursspår och spillning låg i denna backe.


Alla hundarna klarade denna övning fint. Sedan skulle vi ta dem i kopplet. Då gick det inte alls så bra. Vilja for runt och hittade rådjursspillning som hon mumsade direkt på.


Här är hela gänget. Vi har haft en fantastisk helg och lärt oss mycket. Nu är det att fortsätta jobba med de verktyg vi fått. Vill tacka Er för en toppenkurs!! Rekommenderas!18 kommentarer:

 1. i'd need a good long nap (as well as the dog). glad will did pretty well (except for eating the deer droppings!) my dogs eat horse droppings, so i know...

  SvaraRadera
 2. Jag vet hur det är. Två intensiva dagar med olika typer av träning, allt från dressyr, spår etc och alla kontakt, trötta hundar och trötta mattar och hussar. men roligt är det och som du säger, så mycket man lär sig/brita

  SvaraRadera
 3. Spennende og lärerikt sikkert. Men slippe tak i båndet rundt ferske rådyrspor må vel bli action?? Kul når taxene sitter på benkene, bra jobbet.

  SvaraRadera
 4. What a lovely place for a training course with the dogs!

  SvaraRadera
 5. Verkar som det har varit en lärorik helg!

  SvaraRadera
 6. Lovely serie.....i like this.

  Greetings, Joop

  SvaraRadera
 7. Vad kul!! :-) Även om man så klart kan anmäla sej till en lydnadskurs på Brukshundsklubben så är det säkert mycket roligare att göra sånt här i ett gäng med "likasinnade" när man har jakthund. Härlig syn med alla perfekt sitt kvar-taxar på bänkarna!!! :-D

  Nu finns det bilder upplagda i min blogg på det vi fick se i Haväng i lördags. Och svar på fråga: Det händer ibland att jag stoppar med något foto som maken har tagit, men inte så-å-å-å ofta. :-)

  SvaraRadera
 8. Great to work with the dog, beautiful photos.
  Greetings Irma

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Härlig bilder från eran trevliga helgkurs.
  Ha en fin vecka
  /Ingemar

  SvaraRadera
 10. Tyvärr är det alldeles för få jägare som dresserarsina hundar, så jag beundrar verkligen alla som går kurser. Lät som en spännande kurs. Själv jobbar jag bara två dagar till, sen blire två veckor komp och två veckor semester. Precis lämpligt nu då vi får hem valpen (= Ha en fin dag ♥ Kramen!

  SvaraRadera
 11. Du er heldig som fikk være med på et slikt kurs. :) Helt sikkert veldig lærerrikt og gøy. :) Men det er som du sier, av og til vanskelig å være konsekvent hjemme! :) Mange fine bilder også.

  SvaraRadera
 12. Hej svejs!
  Sådana där kurser gick jag på brukhundklubben när vi hade en Old English Sheepdog.
  Skitkul förutom att det var med en förvuxen labrador som var ilsken.
  Pappa var jägare så han hade den tidningen vet jag.
  Sååå gullig hon är på närbilden.
  Vilka underbara tassar.
  Härliga bilder.
  Jag har kollat igenom flera inlägg in under och gud så många kanonbilder du har på rådjur och fåglar.
  Fantastiskt!
  Om jag inte hinner in mer innan midsommar så önskar jag att du får en supermysig sådan.
  Kramizzzzz

  SvaraRadera
 13. Många viljor..kan jag förstå..men att vilja är att lära..;)..Maria

  SvaraRadera
 14. Hej! Jag har ingen hund själv, men jag gillar att kolla på "Mannen som talar med hundar". Där ser man ju att det lika mycket handlar om människoutbildning som hundutbildning.
  Säkert en jättebra kurs detta du varit på.
  /Pia

  SvaraRadera
 15. Jag har borjat jobba med Samson igen for att forsoka fa ordning pa honom. Nar han val fattar vad man vill sa ar han jattebra. Men Pia har sa ratt att det ar vi som maste tranas. Min man tycks strunta i att fa Samson att lyda och skammer bort honom for mycket tycker jag. Det ar ju bast for hundens sakerhet med om dom lyder oss och fattar vad det ar fragan om Ett jattefint inlagg, tack for det.

  SvaraRadera
 16. I've never seen so many long dogs in one place, this must have been loud :-)

  SvaraRadera
 17. Thank you for your last visit on "Les Fous du Cap". We love your little dog. I had one like yours, but short-haired. Cordially.
  Céline & Philippe

  SvaraRadera