lördag 26 november 2011

Älgjakt och utdelning idag

Idag var det älgjakt på den större marken vi är med på. Vi var rätt många idag.  Många kommer de första dagarna på älgjakten och sedan är det samma gäng som håller i och då är vi inte så många. Vi har ännu 1 vuxen, tjur över 6 taggar och kalvar att skjuta.

Vi började i södra såten och hade 2 hundar. En gästhund gick in i norra delen och vår hund i södra, Sigge (se tidigare inlägg). Sigge for iväg ganska snart och en skytt såg ko med kalv vartefter det small vid grannpasset hos mig. Kalven var skjuten. Återigen samma skytt som alltid får skjuta. Han har tur han. Kalven låg inte så långt in i planteringen och vi kunde lätt dra ut den. Det var en kvigkalv och väldigt liten.

Vi har köpt in bärselar för dra ut älgarna med, funkar jättebra.

Nita vår gästhund idag, en karelare. Visst är hon söt?

Efter att vi dragit ut älgen så var det lika bra och ta lite tidigare lunch innan nästa såt. Vi hade bestämt att bara hålla på till kl 14 då några var tvungna att avvika.

Som vanligt blir det korvgrillning


Vi satte igång med såt nr 2. Nita skulle gå in östra sidan och Sigge mitt i. SIgge började visa att han hade något. Jag hörde hunden väl. Hundföraren sade -Pass opp, pass 130. De är på väg mot dig! Ups! Det var ju jag! Gjorde mig så beredd jag kunde. Satt ju i ett torn och hade mycket fritt skjutfält. Plötsligt ser jag på andra sidan vägen inne i skogen kalven komma först och sedan kon med Siggge i hasorna. De sprang parallellt med vägen och vek tyvärr inte upp mot mig. Hundföraren gick mot ståndskallet som det blivit. Han sköt kalven och Sigge for iväg med kon. Det var en kvigkalv och även hon väldigt liten.

Vid krysset inne i skogen sprang älgarna

Längst bort på hygget vid björkarna föll kalv nr 2

Nu var det bara och dra igen.

Vår goa Molly fick inte jaga idag då hon var i löp


Det var en trevlig dag med utdelning i båda såtarna. Vi lastade kalvarna och for iväg med dem till slaktaren. TIll saken hör att när Sigge var på väg tillbaka hittade han ko med kalv igen och det var ståndskall på vår mark. Sigge är fenomenal. De lär säkert vara kvar till nästa gång vi jagar älg.

Imorgon var det tänkt att vi skall ut med Ayla. Får se hur det blåser. Det är utfärdat klass 1 varning så det lär blåsa på bra. Inget kul att inte höra hunden.


8 kommentarer:

 1. fascinating hunt. What a beautiful dog. I can't imagine pulling a moose that for...this calls for the Rhino :)

  SvaraRadera
 2. En vellykket jaktdag :) Lykke til videre! :)

  SvaraRadera
 3. Älgarna springer alltid förbi i grannpassen, de älgar jag råkat få framför pipan har antagligen sprungit fel

  SvaraRadera
 4. Härligt när det fungerar i skogen. Ännu en dag att minnas när jakten är slut och man längtar tillbaka. Stort grattis till er.

  SvaraRadera
 5. En fin jaktdag ni hade. :)
  Alltid kul när man får se vilt på passet oavsett ifall man får skjuta eller ej. Pulsen kommer ju vilket som. :)
  Grattis till dem som fick skjuta.

  SvaraRadera
 6. Grattis med den lyckade dagen. Fin karelern är!

  SvaraRadera
 7. Sorry the calf did not come where you could shoot it...maybe next time! Nita is a beautiful dog! Like DeanO, can't believe you have to pulling it out by people. If we did not have a 4-wheeler or truck we could not get ours out...but sometimes it take several men to get a deer out if it has fallen down a ravine. Molly's a pretty girl too! :)

  SvaraRadera