fredag 25 november 2011

Engaholmsprovet med Tyra

Idag har vi varit på drevprov. Tyra vann detta prov 2009. Förra året gick provet när all snö kom här i Småland och det var svårt att försvara vårt vandringspris i massa snö. Hon var som en isklump efter 4 tim i skogen. Idag var förutsättningarna bättre med 8 plusgrader på morgonen, lite vind även att det var lovat mycket vind.
Jag mötte upp domaren och vi åkte ut till hans mark. Mycket fin mark och gott om djur sade
han.

Tyra färdig för släpp, väst på och GPS på ryggen

Tyra for iväg och började väckskalla direkt. Hon kan skalla lite glädjeskall vid släpp som inte är så jättebra. Vi såg på GPS att hon hade något men det gick rätt raka spår. Domaren undrade om hon drev räv. Nääää det har jag aldrig märkt. Vi satte oss på huk och väntade vart drevet skulle ta vägen. Plötsligt kommer det en räv emot oss, vi hade den på 30 m.

Domaren följer på GPS:n

 Tyra drev räven! Hon tappade spåret men hittade räven igen och det for iväg ner mot en å. - Nu går det mot grisarna sade domaren! ??? Vid ån finns massa vass och där bor det mycket gris. Jag blev lite rädd då jag har stor respekt för grisar när man kommer med en liten tax
i deras revir.

Rätt var det var så kommer det älgtjur, ko och kalv springandes på ca 150 m framför oss. Det var skoj att se.

Vi hade Tyra på rätt långt håll nu och begav oss med raska steg mot ån och vassen. Det var massa vatten och tätt med vass. VI hade vatten till anklarna. Helt plötsligt stod jag till knäna i vatten. Vi såg massa bäddplatser som grisarna gjort. Rätt som det var hade vi Tyra på 15 m i vassen men hon ville inte komma. Räven var smart och flydde in till grisarnas revir. Tyra for runt och försökte reda ut vart räven tagit vägen.

Vi måste ut härifrån sade domaren. Vi styrde kosan ut ur vassområdet. Rätt var det var så rasslade det till nära mig, kanske 2-3 m bara. Shit! Jag gick på ett bo. Troligt en sugga med eller blivande kultingar. De har ju kultingar nu då det är varmt väder. Pulsen gick upp för man vill inte vara nära ett bo med griskultingar. Vi kom äntligen ut och blöta var vi. Efter en stund kunde vi koppla Tyra.
Vi såg 2 rådjur längre bort på fältet. Vad mycket djur vi sett!! Räv, älg, rådjur och väldigt närkontakt med gris.
Här är vassan framför, det var inte läge att gå med kamera i detta

Vi släppte Týra igen men hon fick inte till ett bra drev. Hon gick på lite gamla slag och tiden rann ut för oss. Föreslaget pris 2:a eller 3:e pris på räv. Tyvärr drev hon inte räven 1 timme för han stack ju ner till grisreviret.
Nu får man tänka om lite. Hon har säkert drivit räv innan då jag trott att det varit en bock hon haft framför sig. Detta var nog inte första gången hon drivit räv. Nu vet jag det.
Ok vi fick inte 1a pris men en trevlig dag i skogen med massa vilt. En bra domare som hade verkligen koll och gav goda råd.
Imorgon är det älgjakt och jag är jaktledare med en jaktkollega. Nu skall det blåsa rejält imorgon så vi hoppas att det går bra.


5 kommentarer:

 1. Spännande och intressant att läsa. Så många djur ni fick se! Det säjs ju att det är vilttätare söderut...fast jag alltid trott att det var tvärtom. Ha en trevlig dag i skogen imorrn nu :)

  SvaraRadera
 2. Wow - this is serious stuff. Judges and GPS equipment. I love it. I'm glad you had an exciting day in the woods. Always a worthwhile venture

  SvaraRadera
 3. jösses hvilket område du var i, drömmen å ha slike jaktmarker. Bra og erfaren dommer også tydligvis. Synd reven gikk til grisene, men Tyra får vel flere muligheter.

  SvaraRadera
 4. Härlig dag i skogen låter det som även om det inte blev en 1a =).

  SvaraRadera
 5. Tyra verkar vara en riktig jakthund som jagar olika vilt. Thai har ju sina idéer ibland....mård & älg. Jag tar det som god jaktlust! Tyra kommer att kamma hem ettan, garanterad! Grattis med den valören du fick idag, för varje pris man får, betyder ju att man har en jaktduglig hund <3 Kramen

  SvaraRadera