lördag 7 januari 2012

Älgjakt, sista vuxna skjuten

Idag var vi ute på det mindre skiftet av den större jaktmarken. Vi hade förhoppningar att kunna skjuta den sista vuxna vi hade på tilldelningen. Det har inte varit så lätt då det finns begränsningar och regler för avskjutningen.

Vi hade mycket djur inne och flera av jaktkamraterna såg djur. Vi hade Silver och Jackson som jobbade idag i såten. Silver hade massa färska slag mitt i såten och inte så långt ifrån mig.
Plötsligt ser jag en älg komma sakta i bland tallarna. Det var svårt att se vad det var. Älgen vände sig och sprang ifrån mig. Kviga kanske....inga horn såg jag. Sedan får jag se längre bort bland tallarna en älg till.....en stor...som jag bedömde tjur. Såg inga horn med det var långt håll och massa sly och träd i vägen. De lufsade sakta inåt såten. Silver hade ingen kontakt med dem ännu.
Plötsligt smäller det och Silvers husse har skjutit en vuxen. Det visade sig vara en tjur men såg ut som en kviga då det var bara antydan till horn. Kvigan som var med den lilla tjuren skenade förbi en annan skytt.

En jaktkamrat har sett tidigare på marken en 4 taggare och en 6 taggare. Det kan vara de jag såg. Han var stor och hade en tydlig puckel. Nu fäller de ju hornen och kanske hade de gjort det.
Det var skönt att äntligen få vår vuxna tilldelning klar idag. Nu har vi kalvar om vi vill skjuta fler. På den marken har vi redan skjutit 4 st.
Lagom till hemfärd kom det rejält med blötsnö vilket var skönt att slippa på passet.


Bra med lite flera idag då det var ca 350 m att dra


När jag satt på passet kom en drever  från grannmarken drivandes 2 rådjur mot mig. Hade telet på men nästan alla bilder blev lite suddiga när de sprang tyvärr.Provade telet här, vad kan det vara för fågel??

12 kommentarer:

 1. härlig dag du har haft :) tycker det ser ut som en nötskrika. du kommer lyckas med att ta bilder vid dina matare. trixa lite med inställningarna så lär du hitta det som blir bäst. visst är det kul att mata och sitta och titta på dom:)

  Trevlig lördags kväll!

  SvaraRadera
 2. Vilken kul dag, skulle gärna bytt med dej!!

  SvaraRadera
 3. Roligt att du hittade min sida. Tack för din uppskattning om landskapet.
  Jag har sneglat någon gång på din via Fjällripans. Roligt med jakt. De senaste 8 åren har jag lagt jakten på hyllan, men har många år bakåt med jakt med stående fågelhund och älgjakt uppe i fjällvärlden.
  Härligt att se arbetet med att dra fram älgen på gammalt sätt. har jag inte sett sedan jag jagade till fjälls. I min mans jakt lag är det dragare som,m gäller. det är väl bra för att spara kroppen, men bara till en viss del. Fågeln har jag ingen aning om, men ser att Linda har ett svar.
  Ha en bra helg/Brita

  SvaraRadera
 4. Slutet gott allting gott !
  Angående fågelbilden så kopierade jag den och fixade den lite i bildbehandlingsprogramet, det är nog fråga om en Nötskrika på bilden .

  mvh/Hannu

  SvaraRadera
 5. Mye dyr du fikk se idag. Synes det ser ut som en duva på bilde.

  SvaraRadera
 6. Hur lange till far ni jaga alg? Och hur manga far ni skjuta varje ar? Jag har ju ingen aning om sadant. Har ar det mest jakt pa hosten efter vad jag vet.

  SvaraRadera
 7. What a wonderful story. I can't imagine dragging a Moose out - good thing you had a bunch of people

  SvaraRadera
 8. Ännu en härlig dag :) Hur stora områden jagar ni på? Man inser att jakterna ser så annorlunda ut på olika håll i Sverige, genom att läsa jaktbloggar. Kul o intressant. :)

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 9. Får Ni skjuta vuxna efter nyår? Hos oss är det bara tillåtet med kalvar till sista januari. Håller med Fjällripan att det är kul att se olika jakter på bloggar. Trodde det var en duva, men jag tycker huvudet ser lite tofsig ut. Kanske en hackspett eller en lavskrika. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 10. Spennende at du har med deg telen på vaktposten, der kan det dukke opp hva som helst! Tøft bilde av laget som bruker håndkraft til å transportere elgen :-) Det siste bildet viser en ringduva, eller ringdue på norsk :-)
  Rune

  SvaraRadera
 11. Aahhh. Härligt att ni fyllde tilldelningen. Alltid kul när man får se vilt på passet.
  Grattis till er! :)

  SvaraRadera
 12. Linda hade rätt och Hannu med, med lite hjälp:-)

  SvaraRadera