fredag 20 januari 2012

Tyra på drevprov

Idag fick man gå upp tidigt och åka de 23 milen till Finspång. Det var Östergötlands ordinarie drevprov denna veckan. Nu var man ju sugen på att göra bra resultat igen. Jag mötte upp domaren som hade med sig en aspirant.
Vi åkte till aspirantens marker som var fina och där fanns det både rådjur och hjort som Tyra skulle kunna driva. Hjort har hon aldrig kommit i kontakt med och man var lite oroad. En del hundar vill inte alls driva det.
Tyra fick upp rätt omgående och drev fint. Vi hörde henne långt då det var ingen vind. Tiden gick och timmen var nära. Det är 1 timme eller 2 x 45 min för att man skall kunna få ett första pris. Tiden är viktig och sedan kommer alla 10 egenskaper som poängsätts.

Vi stod på en höjd och hörde henne väl. Drevdjuret borde komma nu...vad är det som kom!!! Två grisar!! De kom lunkande sakta, stannade upp och lyssnade efter Tyra och sedan travade de vidare. Jag tittade på GPS och Tyra kom nog i löpan. Jag gick ner på hygget och hon kom fint till mig.

Domarna menade att jag hade sådan otur. Tapptfritt drev på en timme som det var på gris. Men gris är inte godkänt drevdjur på proven. Synd då man tar tid från provet. Hon släpptes igen och började ett nytt drev. Vi spårade av att det var rådjur. Hon var inte villig att komma då hon slutade och driva. Hon sökte vidare och jag försökte kalla in henne med hornet. När hon var på väg mot mig såg vi dovhjortar på höjden. Tyra gick ju såklart på dem och sedan var det färdigt. Provtiden var slut men ingen hund tillbaka men till slut fick vi tag i henne.

Domarna lovordade hennes enorma jaktlust men att inkallning och lydnad i skogen var väl inte så bra. Hon är en mycket duktig jakthund menade de och skulle gärna ha en sådan. Det var en av de finaste komplimanger vi fått.
Nu fick vi ju inte ihop drevtider och egenskapspoängen var ok. Vet inte vad priset blir men inget första pris. Så är det på drevprov. Ibland går det superbra och en annan gång så är det fel djur. Nu vet man ju inte om hon drivit gris från början eller växlat över till dem. Vi spårade ju inte av löpan från start.Tryck på You tube ikonen och där kan man se helskärm. Man hör även Tyra långt borta.

Jag hade bara med mig min kompaktkamera men man ser grisarna här och även hur de stannar upp. Synd att jag inte hade min systemkamera i handen. Den var i bilen och jag ville inte släpa på den om det blev till att springa efter Tyra och det blev det ju.


Grisspåret blev tyvärr inte loggad. Det röda är rådjur och dovhjortarna. Det gula måste var vår väg. Svårt när jag inte kan marken riktigt.


Tyra från dec 2011


11 kommentarer:

 1. Hej,
  Synd att det lyckades 100 på drevprovet men så är det väl ibland när man har med djur att göra. Fin berättelse var det i alla fall.
  Tack för att du tog dig tid att svara på Google översättare. När jag kikade på din sida senast så såg jag en rullningslist där det gick att välja språk men nu står det bara texten translate.Konstigt, det kan nog vara som du skrev att rullningslisten visas bara första gången man besöker sidan och ändrar man inte språk då så visas den inte vid nästa besök. Lite konstigt verkar det vara i alla fall. Såg du bara text på min sida?
  Lycka till med Tyra nästa gång.
  Mvh /Kenny

  SvaraRadera
 2. Sorry, Det skall ju självklart stå, Synd att du inte lyckades 100...
  /Kenny

  SvaraRadera
 3. Grattis med grishund:) Tyra er jo virkelig mye jaktlyst i, lydnad må jeg også trene med Albin nå fremover. Ser ut som et riktig bra terreng dere var på. Blir en riktig champion av Tyra.

  SvaraRadera
 4. Why don't they score dogs on wild boars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. That´s a good question. Normally dachshunds are used for roes, deers, fox and hare. But mostly they like to hunt roes and deers. Wild boars have increased the last 5 years in the south of Sweden. Earlier we hadn´t any. I know that some Dachs clubs like where I went to trial want to have wild boars to score. Because there is so many and not unusal that a dachshund hunts them. Normally we hunt with other dogs wild boars. Look at my bloglist Kents blogg. He has a picture of his dog som posts ago...

   Radera
 5. That's a long way to run or so it seems to me. Interesting that there now are wild boars in the south of Sweden. I didn't know that. Could they turn and injure a dog?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vildsvinen har ökat rejält i södra Sverige. Det är väldigt lokalt i de olika södra landskapen. Det är mycket gris i en del och mindre i andra.
   Jo det är risker för hundarna. Det är flera som blir dödade av gris.
   Ofta är det när de är skadskjutna eller har kultingar. Nu börjar man med skydd. Se blogglistan Kents blogg hos mig. Han har bild på sin Bella med nyinköpt skydd.

   Radera
 6. Tråkigt att det inte gick hela vägen. Har ju haft en himla oflyt iår jag med, men vi får ta varandra i handen och hoppas på bättre tur framöver. Rolig läsning och fin bild på vofsen =)

  SvaraRadera
 7. Spännande! Jaktprov med drivande har jag aldrig varit med om.Däremot med stående fågelhund. Spännande och ibalnd kan jag sakna detta. Någon gång i framtiden blir det en vorsthe igen. Härligt att det blir fler och fler kvinnor som jagar. När jag började jaga i början av 80 talet var vi inte så många. Ha en bra helg/Brita

  SvaraRadera
 8. Här var det visst ett inlägg jag missat...ja det är som det är med jaktprov, man kan ju inte garantera att hundaran får tag på det vilt som jagas...Samma sak på fjällprov, ena dan kan det vara helt fågeltomma marker o då blir det inga poäng trots duktiga hundar. Då blir det automatiskt icke godkänd, trots att hundarna haft ett bra sök, vidd, fart osv...

  SvaraRadera
 9. Fint bilde av henne. Hun ser så snill ut. :) Synd at dere ikke lyktes denne gangen. Og hun er vell langt i fra den eneste jakthunden som syns det er kjedelig å komme til eier når det finns så mye å jakte på. Men dere får ha bedre lykke neste gang! :)

  SvaraRadera